U subotu, 28. listopada, središnje sjedište Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj postalo je mjesto posebnog značaja jer je ugostilo izvanrednu izložbu koju je priredila udruga Veteranke Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ova iznimna izložba, nazvana “Ratnice – čuvarice kulturne baštine”, predstavila je posjetiteljima autentične ratne fotografije i zlatovez.

Neposredno prije ulaska u tužni mjesec studeni, kada se prisjećamo najveće hrvatske tragedije u Domovinskom ratu – okupacije Vukovara i stradanja Hrvata – Hrvati u Rumunjskoj su odlučili odati počast žrtvama Vukovara. Ovaj događaj označio je susret i sjedinjenje s brojnim sudionicima te teške bitke, čime su izrazili duboko poštovanje prema hrabrim braniteljima i civilima koji su podnijeli neopisive žrtve za slobodu.

Izložba je bila prilika da Hrvati u Rumunjskoj još bliže upoznaju rad udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Ova udruga predano radi na očuvanju sjećanja na Domovinski rat, potičući očuvanje vrijednih uspomena i priča iz tog teškog razdoblja hrvatske povijesti.

Ova svečana večer bila je prilika za dijalog, zajedništvo i izražavanje dubokog poštovanja prema onima koji su hrabro branili Vukovar. Hrvati u Rumunjskoj su time još jednom dokazali svoju predanost očuvanju hrvatske kulture, povijesti i baštine te su istaknuli važnost sjećanja na Domovinski rat kao neizbrisivog dijela hrvatskog identiteta.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.10.2023.