Mladi hrvatski hodočasnici predvođeni fr. Ivanom Dominikom Iličićem su tijekom svog boravka u Portugalu povodom svjetskog susreta mladih katolika boravili i u Fatimi.

“Nalazimo se na posebnom mjestu gdje nas Gospa poziva na obraćenje”, rekao je fr. Ivan. Podsjetio je i da je u Fatimi nastala molitva “O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja, dovedi u Raj sve duše, osobito one koje su najpotrebnije tvojega milosrđa”.

Osim obraćenja, Gospa nas poziva i na poniznost. “Mnogi ljudi na koljenima prolaze stotine metara do Kapelice Ukazanja, prilikom čega mnogi budu ranjeni”.

S ovog mjesta, mladi su molili na nakanu obraćenja mnogih, ali i iskustvenog doživljaja Božje ljubavi za sve one koji je još nisu iskusili.

Podsjetimo, dok je Europom bjesnio Prvi svjetski rat, u malom portugalskom mjestu Fatimi  1917. dogodilo se čudo. Papa Benedikt XV. upravo je izdao pismo kojim se obratio Majci Božjoj da zaustavi ratne strahote te naložio vjernicima da po cijelom svijetu mole za mir. Crkva je u Portugalu osim toga bila u nezavidnoj situaciji, jer joj tadašnji vlastodršci baš i nisu bili naklonjeni. Tu na scenu stupaju troje djece: Lucija, Jacinta i Franjo. Oni su prethodnih godina već imali ukazanja anđela čuvara. Lucija je imala deset godina, Franjo devet, a Jacinta osam. Poslije svete Mise zaputili su se čuvati ovce u jednu dolinu. Nakon što su izmolili krunicu, iznad jednoga izvora ili česme ukazala im se divna Gospođa, svjetlija od sunca. Ona ih je zamolila da na to mjesto dolaze svakog trinaestog u mjesecu sve do listopada.

Pastiri su prvo ugledali dva svjetla, a zatim i samu Gospu. Lucija je kasnije ovako opisala viđenje: “Bila je to jedna Gospođa potpuno odjevena u bijelo, sjajnija od sunca, oko koje se širilo svjetlo sjajnije i blistavije od onog koje isijava kristalna posuda puna čiste vode obasjana zlatnim zrakama sunca. Njezino lice, neopisivo lijepo, nije bilo ni tužno ni veselo već ozbiljno. Ruke skupljene kao na molitvu, bile su nagnute i okrenute prema gore. Na desnoj ruci visjela joj je krunica.” Gospa je s djecom stupila u razgovor, rekavši im da se ne boje. Zatim ih je Gospa obasjala divnim svjetlom, koje je prodrlo do najskrovitijih dijelova njihova bića, te su mogli vidjeti sebe u Bogu. Gospa ih je na to potakla da mole krunicu za kraj rata i mir u svijetu. Gospa je nadalje zahtijevala pokoru, te neprestanu molitvu, posebno krunice. Djeci je poručila da će joj se Franjo i Jacinta uskoro pridružiti u nebu, a da će Lucija dugo živjeti, prenosi hkm.hr.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.08.2023.