Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru u subotu je obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj, uz poruku kako je ta manjinska zajednica ponosna jer je uspjela očuvati svoju tradiciju i kulturu.

Predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin poručila je na svečanoj akademiji kako im je Dan Rusina u Hrvatskoj izuzetno bitan.

“Tako mala nacionalna zajednica kao što je naša uspjela je – za ovih, gotovo 200 godina koliko smo na ovom području – sačuvati svoju bogatu kulturu, tradiciju, običaje, jezik i vjeru, a time i identitet i ime Rusina. Iskreno se nadam da mi Rusini imamo još puno energije i volje kako bi nastavili čuvati i voljeti svoje i poštivati tuđe”, poručila je.

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Joakim Erdelji pozvao je mlade Rusine da se uključe u rad saveza i tako pridonesu očuvanju vlastitog nacionalnog identiteta.

Svečanoj skupštini nazočili su i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Zvonko Kostelnik, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, pročelnica Ureda vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te drugi gosti.

Po povijesnim podacima, prvi Rusini na područje Vukovarsko-srijemske županije došli su oko 1831. godine, da bi 1836. u Petrovcima osnovali i grkokatoličku župu.

Dana 25. svibnja 1836. počelo je prvo popisivanje Rusina i taj dan je odabran za Dan Rusina u Republici Hrvatskoj.

Izaslanstvo saveza Rusina u Republici Hrvatskoj položilo je vijenac i zapalilo svijeću podno Spomen križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav dok je u predvorju Hrvatskog doma otvorena prigodna likovna izložba.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.05.2022.