Vukovar grad heroja, mjesto posebnog pijeteta među hrvatskim iseljeništvom u utorak 20. lipnja u Hrvatskom domu ugostio je putujuću izložbu hrvatskih iseljenika i predstavljanje knjige koja prati izložbu pod nazivom “Hrvati ujedinjeni kravatom”.

Uz predstavnike Središnjeg drzavnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovara, Muzeja Vučedolske kulture, Turističke zajednice Grada Vukovara, Hrvatskog doma Vukovar, Academie Cravatice i mnogih drugih, hrvatsko iseljeništvo ujedinjeno kravatom predstavilo se Gradu Heroju.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić poželjevši dobrodošlicu svima na jedan tako poseban događaj, koji ima za cilj na svojim izložbama u Hrvatskoj ukazati na iznimnu važnost povezivanja iseljeništva i domovine te na svjetskom nivou široke mase upoznati preko bogate kulturne baštine s istaknutim Hrvatima iseljeništva”.

Inicijatorica i koordinatorica projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništa, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa i civilna hrvatska predstavnica u UN-u u New Yorku Nada Pritisanac Matulich pojasnila je “kako se ideja o projektu rodila upravo u UN promatrajući druge narodnosti kako s ponosom predstavljaju svoje zemlje”.

Naglasivši da je cilj ovog projekta povezivanje domovine i iseljeništva ali isto tako i umrežavanje svjetskih sveučilišta s hrvatskim sveučilištima radi razmjene studenata i profesora, na kojima će ova izložba i predstavljanje knjige gostovati.

Knjigu Hrvati ujedinjeni kravatom autorice Branke Bezić Filipović predstavila je savjetnica za kulturu Grada Vukovara Ruža Marić rekavši da je “knjiga ogledni primjerak hrvatskih iseljenika od povijesnih ličnosti pa sve do suvremenika sa svih kontinenata” dok su u glazbenom dijelu programa nastupili učenici Osnovne glazbene škole Dragutina Tadijanovića.

Ispred Grada Vukovara nazoćnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš zahvalivši hrvatskim organizacijama Američko-hrvatskom kongresu, CroDiaspori i Udruženju hrvatsko-američkih stručnjaka da su u program izložbi u Hrvatskoj uvrstili i Grad Vukovar rekavši između ostalog: – Mi Hrvati znamo koliko vrijedimo, svugdje smo svojim radom istaknuti ali važno je da imamo svoje simbole koji nas čine prepoznatljivima, a kravata je jedna od tih simbola. Zahvaljujem svim sudionicima projekta što kroz njega Hrvatsku čine prepoznatljivom izvan granica, prenosi Glas Hrvatske.

Prisutnima su se uz prigodan govor obratili Croatiana Gregurić ispred Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH – savjetnica s posebnim položajem za pitanje HR iseljeništva, Mihovil Matković ispred Academie Cravatice i voditeljica Odsjeka za turizam Vukovarsko srijemske županije Ana Lovrenčak.


Autor: CroExpress/Glas Hrvatske Datum objave: 26.06.2023.