U petak, 28. lipnja, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započeo je veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice (Croatian Fraternal Union) „Tambure kroz generacije“ na kojem nastupa više od 900 sudionika iz 36 folklornih ansambala kojim se ujedno obilježava 130 godina postojanja HBZ-a, najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. Ukupno je u Zagreb stiglo više od 1.500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade.

Bravooooo KUD Kardinal Stepinac NY iz New Yorka 🙏♥️🇭🇷 – uživo iz KD Vatraslava Lisinskog #Tamburakrozgeneracije #Zagreb2024. Croatian School Kardinal Stepinac of New York

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Petak, 28. lipnja 2024.

Uz glavnog predsjednika i predsjednika Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Edwarda W. Pazu, prisutne je pozdravio i biskup u miru Juraj Jezerinac, kao i izaslanici najviših institucija Republike Hrvatske.

U Zagreb su na Festival stigli i čelnici Hrvatske bratske zajednice – glavni predsjednik i predsjednik Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Edward W. Pazo, glavna tajnica i tajnica Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Bernadette M. Luketich-Sikaras, izvršni potpredsjednik i član Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Franjo Bertović, potpredsjednik i član Nacionalnog upravnog odbora Michael J. Ricci.

Festival je svečano otvorio Master of Ceremonies Ivan Begg, član upravnog odbora Omladinske kulturne federacije HBZ-a od 1991. godine, a uzvanike i sudionike na početku je pozdravio biskup u miru Juraj Jezerinac kazavši kako suradnja domovine i Hrvatske bratske zajednice traje desetljećima i osobito je bila plodonosna u vrijeme njezinog dugogodišnjeg Glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha.

– Znamo svi da su Hrvati kad su odlazili u Ameriku i Kanadu sa sobom odnijeli najljepše što su imali – vjeru, glazbu, pjesmi i ljubav prema domovini. U vjeri moliti nalazili su snagu čuvajući tako svoj identitet. Osobno sam to doživio u Kanadi na vrlo dubok način. Zato mi je posebno drago da i dalje njegujete hrvatsku kulturu jer na taj način svjedočite da ste sinovi i kćeri naroda koji živi od 7. stoljeća – istaknuo je Juraj Jezerinac te blagoslovio sudionike Festivala.

Svaka čast “Hrvatski običaji” iz Kansas Cityja 👏 – uživo iz KD Vatroslav Lisinski #Tamburakrozgeneracije #Zagreb2024.

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Petak, 28. lipnja 2024.

Državni tajnik Milas prisutnima se obratio kao izaslanik predsjednika Vlade RH, zahvalivši Hrvatskoj bratskoj zajednici i članovima na očuvanju hrvatskoga identiteta i svih vrijednosti koje hrvatski narod njeguje stoljećima. “Mi smo jedna velika globalna obitelj, bez obzira gdje živjeli” – zaključno je istaknuo Milas.

Danas je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započeo veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePetak, 28. lipnja 2024.

Već prvog dana, na velikoj pozornici koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 13 folklornih društava predstavilo je svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su snažnu emociju zbog dolaska u domovinu, a ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle pa se tako na zagrebačkoj pozornici okupilo pripadnika i do četiri naraštaja iste obitelji.

U ime domaćina i suorganizatora Festivala uzvanicima se obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić.

– Moto festivala „Tambure kroz generacije“, najbolje svjedoči o njegovanju kulturne baštine hrvatskoga naroda u Sjedinjenim američkim državama. U ime Hrvatske matice iseljenika posebno se zahvaljujem sudionicima 56. omladinskoga tamburaškog festivala Kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice Amerike i njihovim roditeljima, što su osmi put odlučili održati svoj godišnji folklorni festival u domovini svojih predaka. Mnogi su mladi američki Hrvati.

Hrvati iz raznih gradova prvi put u matičnoj zemlji svojih baka i djedova, što budi u svima nama duboke emocije. Praunuci govore engleskim jezikom, no zdušno pjevaju hrvatskim srcem – srcem koje jednako voli svoju novu i staru domovinu – kazao je ravnatelj Marić. U ime Hrvatske matice iseljenika darovao je američkim Hrvatim remen iz prigorske narodne nošnje s ugraviranom posvetom.

Prvog dana Festivala nastupilo je ukupno 13 izvođača: folklorno društvo Cleveland Junior Tamburitzans (Ohio), Graničari (Wisconsin), pet društava iz američke države Pennsylvania – Sveti Lovro Junior Tamburitzans, St.George Adult Tamburitzans, Junior Tamburitzans of Duquesne Javor Ptitsburgh i Ansambl Sveti Nikola, zatim American-Croatian Waukegan Jrs. (Illinois), Kardinal Stepinac (New York) te gosti Festivala iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Kraljica Katarina Kulturno društvo Hrvata BiH i Varaždinski tamburaški orkestar.

Dvanaestominutnim predstavljanjem društva su pokazala svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su na pozornici snažnu emociju zbog dolaska u domovinu, a ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle pa se tako na zagrebačkoj pozornici okupilo pripadnika i do četiri naraštaja iste obitelji. Zato je i simboličan i potpuno jasan naziv ovogodišnjeg festivala – „Tambure kroz generacije“.

Drugog dana Festivala, u subotu 29. lipnja nastupi grupa održat će se u prijepodnevnom terminu od 11.00 – 15.00 sati te u popodnevnom, s početkom u 18 sati, na kojem se očekuje i dolazak Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. U središtu pozornosti završnog koncerta biti će povijesna kombinirana izvedba, svih ansambala koji sudjeluju, zajedno na pozornici, pod ravnanjem Gosta dirigenta HBZ-a 2024. Dereka Hohna.

Ovakva glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovog članstva uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Također pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica ostvarila tijekom posljednjih šezdeset i više godina u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom. Edward Pazo u svom je obraćanju kazao kako je ovaj koncert neopisivo veliki ponos svih američkih Hrvata.

-Dok gledam našu djecu kako ovdje na pozornici u Zagrebu pjevaju hrvatsku himnu prisjećamo se u isto vrijeme i svih naših predaka koji su prije šest generacija došli u SAD i Kanadu, no nisu nikada zaboravili svoje korijene. Naslijeđe, jezik i porijeklo prenosimo na naše naraštaje, a kroz folklor smo uspjeli sačuvati kulturnu baštinu. Uspjeli smo dobiti poštovanje u zemljama u kojima danas živimo, a pri tom smo sačuvali ono najvrjednije – svoj hrvatski identitet.

Ovaj svečani Festival uveličali su i visoki uzvanici iz Hrvatske – savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić u ime Predsjednika RH, Jasna Vojnić, izaslanica predsjednika Sabora RH, Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonimir Milas i izaslanik Predsjednika Vlade koji je ovom prilikom kazao kako Festival dokazuje jako postojanje hrvatskog identiteta među iseljenicima u najudaljenijim dijelovima svijeta i čini Hrvate jednom obitelji gdje god da oni živjeli. Milan Kovač, predsjednik Upravnog vijeća HMI-ja, zaželio je također dobrodošlicu svim sudionicima..

U nedjelju, 30. lipnja u 10 sati svečanu Tamburašku misu u Župi sv. Ivana XXIII. Pape u Dubravi predvodit će zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a direktan prijenos gledatelji će moći pratiti na prvom programu HRT-a.

Festival se održava u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je predstavnike HBZ-a i HMI-ja primio u četvrtak u Uredu predsjednika RH na Pantovčaku.

Tambura kroz generacije – Veliki festival Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a i KANADE, evo i kada 🙂

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 27. lipnja 2024.

Autor: CroExpress, SDUHIRH, Matis Datum objave: 29.06.2024.