U prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu je svečano otvoren 5. Svjetski festival hrvatske književnosti, posvećen položaju hrvatskih književnika u inozemstvu, njihovim vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću, te odnosu Hrvatske prema njima.

Ceremoniju su u srijedu, 15. studenoga, otvorili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, izaslanik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, doc. dr. sc. Milan Bošnjak, te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

Na festivalu sudjeluju ugledni književnici hrvatskih korijena, među kojima su Tanya Unkovich (Tanja Unković) i Nina Nola iz Novoga Zelanda (online), Mijo Tokić i Darko Juka iz Bosne i Hercegovine, Darko Baštovanović iz Bačke, Francesca Sammartino iz Molisea, Ljerka Toth Naumova iz Sjeverne Makedonije, te mnogi drugi.

Tema festivala usmjerena je na istraživanje i promicanje dijaloga o važnosti književnosti u očuvanju identiteta Hrvatske izvan njezinih granica.

U petak 17. studenoga 2023. program petog Svjetskog festivala hrvatske književnosti nastavlja se u 10 sati i to na lokaciji Sveti križ Začretje, Izletište Stara škola, Mirkovec 16.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.11.2023.