Poznati hrvatski psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na Facebooku:

Izgleda da je svijet osuđen da svakih 50 godina iz Kine dođe novi virus i pretvori se u globalnu pošast.

Tako je bio i slučaj sa pandemijom gripe iz 1968. godine, tzv. “Hongkonškom gripom” koja se prvi puta pojavila u Hong Kongu 13. srpnja 1968. i kroz dvije godine ubila skoro četiri milijuna ljudi u svijetu. U SAD-u i Europi ova se gripa pojavila u prosincu 1968. godine, a u Americi su je nazvali i “Mao Tse-tung” gripa.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti iz Atlante “Hongkonška” je gripa u SAD-u uzela između 40.000 i 100.000 života, a prema uglednom medicinskom časopisu “Lancet” žrtve su (za razliku od korone) bile uglavnom mlađe (!) od 65. godina.

U Europi (koju je jače pogodio drugi val gripe 1969/70), konkretno Francuskoj i Engleskoj, zbog velikog broja bolovanja najviše su stradale proizvodne industrijske grane, pošta i željeznički promet.

U Engleskoj je od ove gripe tijekom pandemije umrlo preko 30.000 ljudi.U obje Njemačke republike, Saveznoj i Demokratskoj, gripa je uzela preko 60.000 života, a zbog manjka grobara leševe su otpremali komunalni djelatnici.

U Berlinu su neko vrijeme, zbog popunjenosti mrtvačnica, tijela preminulih spremali u tunele podzemne željeznice. Međutim, unatoč svim ovim crnim činjenicama za vrijeme cijele pandemije “Hongkonške gripe” nitko u svijetu nije uvodio mjere ograničenja poput zatvaranja svih škola, restorana, kina ili potpunog lock-downa i život se nastojao odvijati normalno.

U svojem nedavnom osvrtu na trenutnu pandemiju covid-19 virusa, objavljenom u listu “The Guardian” pod naslovom “Zašto gledam na uzbunu oko korone sa zrnom soli”, poznati britanski autor Simon Jenkins kaže sljedeće (referirajući se upravo na “Hongkonšku gripu”): “Uvijek kada se društvena histerija razbuktava potrebno se malo sjetiti povijesti”.

Također, ugledni “Wall Street Journal” usporedio je situaciju sa gripom iz 1968. i današnju koronu, te je opisao ovim riječima: “Pandemija iz 1968. bjesnjela je preko tri godine i danas je uglavnom zaboravljena… To je testament činjenici kako društvo danas sličnoj krizi pristupa na posve drugačiji način”.

Zaključno, čovječanstvo je prije pet desetljeća pobijedilo jednu zaraznu respiratornu bolest, ubojitu skoro kao i korona, ali posve različitim pristupom. Danas je “Hongkonška gripa” jedan od sojeva sezonske gripe za koji postoji i (provjereno) cjepivo, a njezina je trogodišnja “vladavina” pala u zaborav, premda bismo iz tog razdoblja mogli puno naučiti.

P.S. Jedno pitanje za kraj: Čujete li išta o gripi ove godine u Hrvatskoj?


Autor: CroExpress Datum objave: 13.12.2020.