Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako podržava napore istražnih tijela da se uvede reda nakon što su u Zagrebu uhićene četiri osobe osumnjičene za gospodarski kriminal, među kojima je i jedna iz Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva.

“Podržavamo sve napore svih istražnih tijela da se uvede reda, da se raščiste svi sumnjivi poslovi u Holdingu. Ukoliko se pokaže da su ti poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, onda je to dno dna”, kazao je Tomašević nakon konstituirajuće sjednice Gradske skupštine.

Novinarima je potvrdio da je, prema njegovim informacijama, među uhićenima i voditelj hitnih intervencija u GSKG-u, a da je te informacije dobio preko uprave Holdinga koji su kontaktirali direktora GSKG-a. 

“Hitne promjene su nužne. Želimo uvesti reda u Holding, to uključuje sve podružnice i tvrtke kćeri, a jedna od njih je i GKSG”, ustvrdio je Tomašević.

Novinarima je kazao da mu nije neobično da o uhićenjima u tvrtkama kćerima Holdinga doznaje preko medija jer pretpostavlja da je u ovom slučaju policija djelovala po kaznenim prijavama.

“Oni djeluju i uhićuju odmah, bez obzira o kome se radi”, istaknuo je te izrazio uvjerenje da će kontekst ovih uhićenja uskoro izaći u javnost.

Ustvrdio je da će nova gradska vlast, za sve nepravilnosti koje utvrde u gradskim tvrtkama i upravi, obavijestiti nadležna tijela i podnositi kaznene prijave. Ipak, naglasio je da će im trebati vremena da se utvrdi pravo stanje i krene s raščišćavanjem “sve što se treba raščišćavati”.

Tomašević je komentirao i rješenje Ministarstva uprave i pravosuđa prema kojemu je Grad Zagreb vlasnicima nezakonito oduzeo zemljište u Gračanima kako bi na njegovom mjestu napravio parking za žičaru. 

“To se treba raščistiti s gradskom upravom, no prema informacijama koje imam jest da se to odnosi na zemljište koji se veže uz cestu, a ne na sami objekt žičare. Vidjet ćemo što se dogodilo, nažalost, naslijeđeni su svi ti problemi, i trebat će nam vremena da se to počne raščišćavati”, poručio je Tomašević, no nije želio detaljno govoriti o potezima grada.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović u izjavi novinarima je poručio da očekuje od policije i svih unutar kaznenog sustava da odrade svoj posao, ukoliko utvrde postojanje kriminala i nezakonitosti. 

“Kao predsjednik Gradske skupštine dat ću punu potporu raščišćavanju nezakonitosti, ako postoje, u Gradu Zagrebu. Podržat ćemo sva tijela koja se bave time, to je jedan od zadataka koje su nam povjerili građani Zagreba”, kazao je. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.06.2021.