Ukrajina, UN i Turska pozdravili su napredak u pregovorima koji imaju za cilj nastavak izvoza žitarica iz Crnog mora koji je blokirala Rusija, čime bi se smanjio rizika od gladi u svijetu s kojim su suočeni milijuni, no kraj rata ostaje daleko dok se snažno granatiranje nastavlja u četvrtak.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u srijedu da će sporazum o izvozu žitarica biti potpisan sljedeći tjedan. Ankara će osiguravati pošiljke u tranzitu, a strane će zajednički provjeravati terete žitarica u lukama, dodao je.

Međutim, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je potrebno više rada prije finalizacije dogovora. “Vidjeli smo kritičan korak naprijed”, rekao je Guterres novinarima u New Yorku. “Još uvijek trebamo puno dobre volje i predanosti svih strana”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij djelovao je optimistično u kasnonoćnim komentarima: “Ukrajinsko me izaslanstvo izvijestilo da postoji napredak. U nadolazećim danima dogovorit ćemo detalje s glavnim tajnikom UN-a.”

Turska i Ukrajina rekle su da će se uspostaviti zajednički koordinacijski centar s Rusijom i Ujedinjenim narodima. “Njegova će zadaća biti provođenje općeg nadzora i koordinacije sigurne plovidbe u Crnom moru”, rekao je na Twitteru šef kabineta Zelenskija Andrij Jermak.

Rusko ministarstvo obrane nije zasad komentiralo postignuti napredak na pregovorima.

Osim što je veliki svjetski dobavljač pšenice, Rusija je i veliki izvoznik gnojiva, a Ukrajina značajan proizvođač kukuruznog i suncokretovog ulja.

Dogovor se smatra ključnim za sigurnost hrane, osobito među zemljama u razvoju, i za stabilizaciju tržišta.

Ali Guterres je upozorio da je još “dug put” do mirovnih pregovora o okončanju rata.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je nekoliko gradova kontinuirano granatirano. Ruske snage gađale su brojne civilne objekte u južnom gradu Mikolajivu u četvrtak, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Spasioci i ekipe hitne pomoći već rade na terenu, dodao je.

U industrijaliziranoj regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, ruske su rakete pogodile industrijsku zonu Kramatorska, a u nekim dijelovima grada je prekinuta opskrba strujom, napisao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na Facebooku.

Ruski udar uništio je školu u Donbasu u srijedu. Nema izvještaja o žrtvama.

Rusija negira da je namjerno napala civile

“Muka mi je od svega ovoga… Čudovišta, jednostavno čudovišta, nema druge riječi. Škola – ako je njima samima u redu da budu glupi, zašto bombardirati naše škole?” rekao je 60-godišnji mještanin Oleksandr. Daria (15) je za Reuters rekla da su se učenici nadali da će rat uskoro završiti i da će se vratiti u školu, ali “sada se više nemaju čemu vraćati”.

Ruski mediji izvijestili su da su ukrajinske oružane snage pokrenule novi raketni napad na strateški važno južno područje Hersona koje drži Rusija i koje se Kijev nada da će ponovno zauzeti.

Novinska agencija RIA citirala je rusku upravu regije Herson koja je rekla da je ruska protuzračna obrana oborila pet projektila ispaljenih na grad Nova Kahovka, dok su krhotine dvaju projektila pale u blizini tvornice.

“Prema preliminarnim informacijama, došlo je do još jednog pogotka na rusku tvornicu streljiva, u Sokilu”, napisao je na Facebooku Serhij Hlan, savjetnik ukrajinskog načelnika pokrajine Herson.

TASS je u srijedu citirao separatističkog dužnosnika Vitalija Kiseljova koji je rekao da su ruske i separatističke snage ušle u grad Siversk u pokrajini Donjeck i da bi ga mogle zauzeti za nekoliko dana.

Rusija nije izvela nikakve nove napade na crtu bojišnice koja uključuje Siversk, ali grad je bio gađan topništvom, rekle su ukrajinske oružane snage.

Ruska invazija Ukrajine 24. veljače izazvala je najveći sukob u Europi od 1945. Milijuni su pobjegli, tisuće su ubijene dok su gradovi pretvoreni u ruševine, a strahovi od šireg sukoba na Zapadu su porasli.

Kremlj kaže da je uključen u “specijalnu vojnu operaciju” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju to kao lažnu izliku i optužuju Rusiju za pogoršanje globalne prehrambene krize i poticanje inflacije.

Moskva je okrivila Ukrajinu, rekavši da odbija ukloniti mine koje je razbacala po svojoj crnomorskoj obali kako bi se zaštitila od ruskog napada i koje prijete brodovima.

Kremlj također kaže da zapadne sankcije Rusiji otežavaju financiranje i osiguranje vlastitih pomorskih teretnih usluga.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je Pjotra Iljičeva, šefa odjela za međunarodne organizacije u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, koji je rekao da Rusija želi sama kontrolirati i pregledavati brodove za žito kako bi isključila krijumčarenje oružja.

Prije nego što je objavljen napredak u pregovorima o izvozu žitarica, diplomati su rekli da plan o kojem se raspravlja uključuje ukrajinska plovila koja vode brodove sa žitaricama kroz minirane lučke vode, Rusija pristaje na primirje dok se pošiljke kreću, dok bi Turska – uz potporu Ujedinjenih naroda – pregledavala brodove kako bi ublažila strahove Rusije od krijumčarenja oružja.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 14.07.2022.