Autor: Z.S./Plavi svijet

Djelatnici Pomorske policije iz Šibenika u redovnoj ophodnji brodom Sv. Nikola Tavelić snimili su u utorak pet ulješura (Physeter macrocephalus) u području šibenskih otoka (Zmajan-Tijat). Ulješure su opažene i pored Visa dva dana prije. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina, u slučaju ulaska u kanale između jadranskih otoka prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje.

Područja obitavanja u Sredozemlju povezana su s velikim dubinama te mjestima gdje se dno naglo obrušava u dubinu. Područje najveće brojnosti u blizini Jadrana je u području Helenskog jarka, morske depresije dubine i preko 4000m između Jonskog mora i Krete koja razdvaja Afričku i Helensku ploču.

Ulješure se povremeno pojavljuju i u Jadranu, posebice u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Tijekom povijesti ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, a njihovo pojavljivanje najčešće završava nasukavanjem i ugibanjem. Zbog pada brojnosti posljednjih desetljeća nisu zabilježene. Posljednje masovno nasukavanje ulješura desilo se tijekom jutra 11.12.2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, na obali Apulie u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano gdje se nasukalo sedam ulješura. Jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana desilo se 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 11.5.1895 između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2500 jedinki te je status ove vrste u Sredozemlju „ugrožena“ prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost. U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.
Iz organizacije Plavi svijet mole građane čim hitnije dojave svako opažanje kako bi provjerili stanje ovih životinja.
‘U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja Svoja opažanja (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org, Državnom zavodu za zaštitu prirode ili DUZS na broj 112.

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne. Međutim, s obzirom da su životinje vjerojatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, molimo Vas da im se ne približavate kako zbog straha i uznemiravanja ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje!’, poručuju.

Datum objave: 10.09.2014.