Autor: Z.S./ Zadarski list

U napuštenoj zgradi zadarskog Željezničkog kolodvora, umjesto očekivane kulturne ustanove, mogli bi se otvoriti McDonald’s i Billa.

Kako piše Zadarski list, nezavisna kulturna scena u Zadru odavno je bacila oko na ovu zgradu. No, ipak, otvaranje McDonald’sa, pišu, gotova je stvar. Na tribini u organizaciji nezavisne kulturne scene Okret prostora, održane prošle godine, između 13 žarišnih točaka koje bi mogle koristiti udruge nezavisne kulture i civilne scene u gradu, mapirana je i zgrada Željezničkog kolodvora. Tribinu je tada moderirao dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela sociologije Sveučilišta u Zadru.

– Otvaranje McDonald’sa u napuštenoj zgradi Željezničkog kolodvora nije nužno problematično ukoliko je riječ o monetizaciji samo te zgrade, odnosno monetizaciji samo jednog dijela prostora koji su mapirani kao potencijalni resursi nezavisne kulturne scene. Problem, međutim, nastaje ukoliko se ovaj primjer pokaže kao jedina praksa koju će slijediti svi preostali prostori takvog tipa u užem centru grada. No, ovdje valja naglasiti kako prostor o kojem je riječ nije u vlasništvu grada, već Hrvatskih željeznica pa se postavlja pitanje koliko se uopće pitalo gradske strukture za mišljenje po pitanju prostorne prenamjene. S druge strane, ovakav trend može zahvatiti i prostore u gradskom vlasništvu, a i ono što dosada znamo o velikim arhitektonskim pothvatima u užem centru grada nad kojim lokalna administracija ima vlasništvo, ne pokazuje tendencije koje bi bile drugačije od ovoga što se dešava sa zgradom Željezničkog kolodvora – komentirao je dr. sc. Krolo najave o otvaranju američkog lanca brze prehrane. 

Datum objave: 22.09.2014.