Oko 72 posto od ukupno 17.5 milijuna Nizozemaca cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, prema službenim podacima.

Nizozemska će od 25. rujna zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv covida-19 ili svježi koronatest za ulazak u kafiće, restorane, muzeje, kazališta, kina, koncerte…

Tanka većina u nizozemskom parlamentu kasno u četvrtak odbacila je prijedlog koji poziva vladu da se predomisli o korona-propusnici, dok je premijer Mark Rutte rekao da je potrebna kako bi se spriječio novi val infekcija.

“Još uvijek smo u opasnoj situaciji. Ako ovo ne provedemo, slijede veliki rizici”, rekao je Rutte tijekom burne rasprave u parlamentu.

Oponenti s kraja političkog spektra propitkivali su potrebu za korona-propusnicama, za koje su mnogi rekli da su zamka za poticanje cijepljenja, unatoč ponovnim obećanjima vlade da cijepljenje nikad neće postati obavezno.

“Mjera je nerazumna, nepotrebna i lažna. Ovo je cijepljenje silom te izaziva podjele u društvu”, rekao je ultra desni opozicijski čelnik Geert Wilders.

Oko 72 posto od ukupno 17.5 milijuna Nizozemaca cijepilo se barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, prema službenim podacima.

Iako ankete pokazuju da većina Nizozemaca podržava mjere, propusnici se protive oni koji se odbijaju cijepiti.

Ugostiteljski sektor reagirao je s bijesom na prijedlog o propusnicama, dok su mnogi kafići i restorani rekli da ne žele surađivati.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je rekla da policija u nizozemskom glavnom gradu neće imati kapacitet da provodi novu politiku, što zahtijeva prostorije u kojima se provjeravaju klijenti.

Broj novih zaraza pao je na oko 2000 dnevno u Nizozemskoj, dok se oko 600 pacijenta liječi u bolnici.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.09.2021.