Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica.

U petak 12. veljače 2021. godine, na dan 70. obljetnice osnivanja Hrvatske matice iseljenika pokrenut će se Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva.

Tim projektom Matica će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila tijekom desetljeća svoga djelovanja.

U prvom redu riječ je o digitaliziranim brojevima mjesečnika “Matica” koji je izlazio od 1951. do 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara, objavljenima od 1955. do 1960. godine.

Dio Virtualnog muzeja su i brojevi “Iseljeničkog muzeja”, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je od 1936. do 1940. izlazio kao dio časopisa “Novi iseljenik”.

Bit će objavljeno i više od 500 fotografija s kraja 19. stoljeća i polovice 90-ih godina 20. stoljeća, koje su vezane za dijasporu, iseljeničke organizacije i
djelovanje iseljenika. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov poseban doživljaj.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Bit će ažuriran na tjednoj osnovi i zamišljen je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika. Virtualni muzej bit će dostupan ovdje.


Autor: CroExpress Datum objave: 11.02.2021.