Autor: CroExpress

Vrlo zanimljiva radnja ove knjige gdje se obrađuje problem socijalnih mreža i njen utjecaj na stvaranje međuljudskih odnosa, zaintrigirala je ansambl Campus Theatra u Ludwigsburgu da ovo djelo postavi na pozornicu. Glavnu ulogu ‘Susi’ u ovoj tragikomediji dobila je mlada glumica, Hrvatica, po struci odgajateljica Magdalena Kopić.

Na sceni su bili postavljeni montažni objekti koji predstavljaju radne sobe odakle se preko socijalnih mreža i interneta vodi komunikacija i kreira društveni život. Facebook, Učenik VZ i mxspace – i druge društvene mreže postale su trend posljednjih godina, gdje mladi intenzivno provode svoje vrijeme u ‘četanju i slanju pošte’ (chatten, liken i posten). Jedan svijet koji za starije izgleda posve čudan i stran.

Tako na primjer glavni lik ‘Suzi’ na svojoj socijalnoj mreži želi sve kontrolirati i daje primjer kako se preko ovih mreža može onemogućiti pristup nekim došljacima, manjinama samo jednim klikom na tastaturi. U realnom svijetu te su manjine zaštićene i nisu izbačene iz realnog svijeta, normalno žive, rade i komuniciraju, dok u virtualnom svijetu, moguće ih je odbaciti i ignorirati. Realni svijet se za ove ljude pokazao posve drugačiji od onih na društvenim mrežama.

Dakle, u nekoliko posljednjih godina stvorena je jedna posve drugačija kultura komuniciranja i ponašanja – ‘virtualna’, koja nema puno zajedničkog s realnim svijetom. Stvoren je jedan paralelan svijet druženja i komuciranja. Kazališni komad ‘My Face’ nas potiče na razmišljanje o ovoj vrlo aktualnoj problematici koja je sve više prisutna u životu mladih ljudi a zaslužuje našu pažnju, da o njoj mi roditelji, profesori i odgajatelji diskutiramo i da potičemo stvarno druženje među mladima.

Stvarno druženje je nezamjenjivo, ono je ‘socijalni kapital’, pa makar to bila samo jedna ‘mala kavica ili zdravica’, vrjednija je od najbolje socijalne mreže. Ljudsku toplinu, dušu i osjećaj čovjek može doživjeti samo u druženju sa svojim bližnjima. Takva vrsta komunikacije je pravo bogatstvo koju mi stariji poznajemo i na koju smo navikli, zato o tome moramo pričati i učiti i našu djecu.

Biografija

Magdalena Kopić, rođena je 1993. godine u Beču, gdje su se roditelji doselili iz Orlovog Polja-Tramošnice, 15 km od Orašja. 1998. vratili su se u domovinu u Kraljevačke Novake-Sesvete, gdje je Magdalena završila nepuna četiri razreda osnovne škole. Prilike su ih natjerale da se 2003. godine dosele u Kornwestheim u Njemačku, gdje je Magdalena za tri mjeseca naučila njemački i uspješno položila četvrti razred osnovne škole, te upisala Realschule. Nakon toga je upisala svoj životni poziv za odgajateljicu (Erzieherin), i tako ostvarila svoje snove iz djetinjstva. Zaposlena je u dječjem vrtiću u Kornwestheimu. Počela se baviti baletom i glumom, no ljubav prema glumi bila je jača, te je zbog mnogih obveza napustila balet. Magdalena planira nastaviti studiranje socijalne pedagogije ili psihologije.


Datum objave: 22.06.2014.