Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. Za početak, proširit će se definicija ‘gotovine’ i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete.

U Europskoj uniji u četvrtak na snagu stupa prošireno pravilo prema kojem svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Europske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ukoliko kod sebe imaju 10 000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti. Novost je u tome što je proširena definicija o tome što se definira kao gotovina, s obzirom da su već 2005. godine uveli pravilo prijave ukoliko pri sebi imate gotovinu u iznosu većem od 10 000 eura. 

“Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen – poručuju iz Unije. 

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma.  Za početak, proširit će se definicija ‘gotovine’ i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.  Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godine, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u Uniju. Spomenuto pravilo Unije postalo je dio hrvatskog zakonodavnog sustava 07. svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor. 

Napomena: 10.6. nakon opaske Raskrinkavanje.ba izvršena je nadopuna članka


 


Autor: CroExpress Datum objave: 04.06.2021.