Većina Nijemaca podržava kancelarsku kandidaturu bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Södera, javlja dnevnik Augsburger Allgemeine u srijedu.

Među ispitanima njih 58 posto podržava kandidaturu Markusa Södera, nasuprot 30 posto podrške koju uživa predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i drugi kandidat Armin Laschet, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za Augsburger Allgemeine proveo institut Civey.

Posebno jaku podršku, 86 posto, Söder uživa kod birača demokršćanske Unije CDU/CSU. I kod simpatizera ostalih stranaka, s izuzetkom stranke Ljevice i Alternative za Njemačku, Söder uživa veću podršku od Lascheta.

Početkom tjedna oba kandidata demokršćanske Unije je izrazilo spremnost za kandidaturu na predstojećim parlamentarnim izborima u rujnu i pritom dobilo podršku stranaka na čijem čelu se nalaze.

U poslijeratnoj povijesti Njemačke kancelarski kandidat je samo dva puta dolazio iz manje, sestrinske stranke CSU-a koja zastupa demokršćansku opciju samo u Bavarskoj.

Söder je prvobitno najavio da će poštivati odluku većeg CDU-a, koji je podržao svog predsjednika Lascheta, ali je nakon toga istaknuo kako se “ne može ignorirati volja većine, kako građana tako i stranačke baze”.

Söder je najavio da će odluka o kancelarskom kandidatu demokršćana, a time i potencijalnog nasljednika Angele Merkel, biti donesena još ovog tjedna.

Oporba, ali i Socijaldemokratska stranka Njemačke , s kojom Unija koalira na saveznoj razini, kritiziraju borbu za vlast unutar Unije smatrajući da to paralizira vladu u borbi protiv pandemije koronavirusa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.04.2021.