Autor: Z.S./Hina
U Marijanskim svetištima širom Hrvatske danas će biti obilježen blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije. 
U Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom Marijanskom svetištu, središnje euharistijsko slavlje za svetkovinu Velike Gospe predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (11 sati). U Sinju će euharistijsko slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a svečani ophod iz Gospina svetišta kreće u 9,30 sati. Svečano misno slavlje bit će i u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu (10 sati), dok će svečanu hodočasničku procesiju i euharistijsko slavlje u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić (18,30 sati). Kardinal Josip Bozanić po tradiciji će predvoditi i središnje euharistijsko slavlje u svetištu Majke Bože Remetske u Zagrebu (18 sati).
Na svetkovinu Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalim, kršćanski autori sv. Bernard, sv. Antun Padovanski i drugi.
Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi ‘uznesenje’.

Datum objave: 15.08.2014.