Zbor HRT-a nastupio je u ponedjeljak, 4. srpnja, u glasovitoj Dvorani Herkules palače Residenz u Münchenu, uz vokalne soliste te Minhenski radijski orkestar pod vodstvom maestra Ivana Repušića. Svečanom koncertu u povodu 50 godina Stalne komisije Hrvatska-Bavarska, 30 godina priznanja Republike Hrvatske od SR Njemačke i 30 godina Hrvatske turističke zajednice nazočio je i premijer Plenković sa suradnicima.

Ovo je već druga suradnja Zbora HRT-a i Minhenskog radijskog orkestra, koja se, također na inicijativu Ivana Repušića, šefa dirigenta Minhenskog radijskog orkestra od 2017. i prvog stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, dogodila 19. svibnja 2019. u Prinzregententheateru, kada su uz soliste, koncertno izveli operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca.

Ovaj put pridružila im se i njemačko-hrvatska kombinacija solista: sopranistica Evelin Novak, solistica berlinske Državne opere Unter den Linden; sopranistica Lavinia Dames, solistica Njemačke opere na Rajni u Düsseldorfu; mezzosopranistica Annika Schlicht koju su nedavni angažmani vodili u Hamburšku državnu operu, Elbphilharmonie, Bavarsku državnu operu, Parišku operu. Semperoperu u Dresdenu, berlinsku Državnu operu i Njemačku operu na Rajni u Düsseldorfu, te bariton Ljubomir Puškarić, prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Program je također odraz suradnje Hrvatske i Bavarske: bit će to izbor ulomaka iz opera i opereta hrvatskih i njemačkih skladatelja, među kojima će se točke iz najreprezentativnijih ostvarenja Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Ive Tijardovića i Frane Paraća ravnopravno naći uz one iz pera Carla Marie von Webera, Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera, Richarda Straussa, Franza Lehára i Otta Nicolaia.

Foto: HTZ

Organizatori koncerta su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu i Hrvatska turistička zajednica München u suradnji s Bavarskim radijem i uz podršku Bavarske državne kancelarije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice.

Foto: HTZ


Autor: CroExpress Datum objave: 05.07.2022.