U Singenu podno Hohentwiela, okupili su se brojni uzvanici kako bi položili kamen temeljac za zgradu Croatije Singen.

U Singen je došao i generalni konzul RH Ivan Sablić na svečanost polaganja kamena temeljca za klupsku zgradu HSK Coratia u Singenu. Predsjednica kluba, koji broji oko 230 članova, Anela Zečević, s velikom je radošću pozdravila uzvanike na čelu s gradonačelnikom Berndom Häuslerom i dogradonačelnicom Ute Seifried. Zgrada se gradi prema planovima arhitekta Siyamija Akyildiza.

Gradonačelnik Bernd Häusler rekao je da je klubu na kraju trebalo dosta vremena da ispuni želju i dobije “krova nad glavom”. Prvi susret dogodio se prije pandemije Corone i njezinih ograničenja. Podneseni plan pohvalio je i Singenov šef odjela za graditeljstvo Thomas Mügge, te je dodao kako će grad podržati Croatiu koliko je god to u njihovoj mogućnosti, prenosi wochenblatt.net.

U svojoj dobrodošlici Anela Zečević, istaknula je dugu povijest Hrvata u ovom kraju, prvi su prije više od 50 godina došli raditi u Singen. Ovdje pod Hohentwielom živi oko 1200 Hrvata, kojima su Hrvatska misija, koja svoju službu slavi u Josefskirche na jugu Singena, i HSK Croatia važan izvor identifikacije. Koliko su Hrvati već odavno integrirani u Hegau društvo govore i brojni poduzetnici koji svojim novcem žele pridonijeti realizaciji ovog projekta.. “Nadamo se da Božić već možemo dočekati u našem novom domu”, rekla je Anela Zečević.

Prema riječima generalnog konzula Ivana Sablića, u Baden-Württembergu živi oko 126.000 ljudi hrvatskih korijena. I Republika Hrvatska će podržati realizaciju ovog projekta. Nada se da će ova zgrada i cijeli projekt dovesti do još veće homogenizacija Hrvata u Singenu, ali i biti je jedan primjer suradnje i asimilacije Hrvata u ovom kraju.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.03.2023.