Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je u petak raspodjelu cjepiva po zemljama Europske unije tvrdeći da neke zemlje mimo dogovorenog primaju više doza cjepiva nego što im prema dogovoru pripada, a kao jednu od zemalja koja je zakinuta ovakvom praksom je naveo i Hrvatsku.

„Zemlje poput Bugarske, Latvije ili Hrvatske su jako zakinute… Ako se ovaj trend nastavi Nizozemska će do kraja lipnja primiti dvostruko više cjepiva po glavi stanovnika nego Hrvatska“, rekao je austrijski kancelar na izvanrednoj konferenciji za tisak u Beču.

On je zaključio da će u navedenim zemljama proces cijepljenja, ako se nastavi ovaj trend, biti okončan tek na jesen, dok će neke zemlje unutar EU-a svoje građana cijepiti već do kraja svibnja.

Kako je nadalje objasnio austrijski kancelar, postoje naznake da se unutar steering boarda Europske unije formirao tzv. bazar na kojem su pojedine zemlje članice sklapale zasebne ugovore s predstavnicima farmaceutskih tvrtki mimo dogovorenih količina predviđenih sporazumima EU-a s farmaceutskom industrijom.

“Glavno pitanje mora glasiti kako će se stvar dalje razvijati. Ako se trend nastavi doći će do velike neravnopravnosti unutar EU-a. Isporuke nisu u skladu s duhom Europske unije, a ne slažu se s onim što su čelnici EU-a dogovorili 21. siječnja”, rekao je Kurz.

On je objasnio kako je već o ovom problemu razgovarao s kolegama iz Belgije, Grčke, Poljske, Slovenije i Češke te da će tijekom dana voditi daljnje razgovor na ovu temu.

Europska komisija je u međuvremenu potvrdila da je došlo do odstupanja od dogovorenih količina isporuke doze cjepiva u zemlje članice EU-a.

Pressekonferenz mit Bundeskanzler Sebastian Kurz zu Impfstofflieferungen der Europäischen Union.

Jetzt LIVE: Pressekonferenz mit Bundeskanzler Sebastian Kurz zu Impfstofflieferungen der Europäischen Union.

Objavljuje Sebastian Kurz u Petak, 12. ožujka 2021.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.03.2021.