Dominik Kodžoman mladi je glazbenik rođen u Njemačkoj, u Ratingenu, a porijeklom iz Hrvaca kod Sinja. Hrvatska ga je publika upoznala nedavno, kroz obradu “Hvalospjeva ljubavi” i Oliverovog hita “Tija san je jubit”, a za portal Book.hr otkrio je i koliko ga je HKM Wuppertal oblikovao kao čovjeka i očuvao njegov hrvatski identitet.

Dominik, inače profesor tjelesnog odgoja i biologije u općoj gimnaziji u Essenu, cijeli život živi u Njemačkoj, u Ratingenu, ali osjeća snažnu povezanost s domovinom.

Podrijetlom je iz Hrvaca kod Sinja.

„Svi koji me poznaju, znaju da svaki praznik provodim u Hrvatskoj”, naglasio je odmah svoju povezanost s domovinom u intervjuu za portal Book.hr. S Hrvatima i Hrvatskom povezao se, osim preko obitelji, ponajviše zahvaljujući Hrvatskoj katoličkoj misiji Wuppertal, kaže.

S portala Book.hr naglašavaju kako je Dominik mnogo puta istaknuo koliko su katoličke misije zaslužne za povezivanje Hrvata u Njemačkoj, njih međusobno i s domovinom.

Od malih nogu bio je član folklorne skupine i pjevao i svirao u mladom zboru Misije. Iako je HKM Wuppertal udaljen 40 kilometara od mjesta stanovanja njegove obitelji, to ih nije spriječilo da i tri puta tjedno odlaze na susrete, Svetu Misu, zajednička druženja…

“U HKM Wuppertal došli smo zbog fra Ante Maleša iz Sinja. Mom je ocu u Hrvacama udijelio sakramente pa smo osjećali snažnu povezanost s njime.”

“Ne mogu dovoljno naglasiti važnost Misije za mene, za nas Hrvate izvan domovine. Zaslužni su za očuvanje našeg identiteta. Spajaju nas diljem zemlje. Kroz Misiju sam se približio folkloru. Moj tadašnji voditelj Pišta Babli poslao me u hrvatsku školu folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Posjećujući taj seminar dugi niz godina, upoznao sam svoju domovinu od Osijeka do Dubrovnika. Upoznao sam zemljake izvan svoje rodbine…

Svagdje po Hrvatskoj imam prijatelja kojima se uvijek mogu javiti… I u studentskim danima sudjelovao sam u duhovnim obnovama, seminarima s Hrvatima iz cijele Njemačke… Spajaju nas na sve načine, a zaslužni su i za mnoge brakove”, kaže Dominik koji će na ljeto, u Hrvatskoj izreći pred Bogom svoje ‘da’ djevojci koju je upoznao upravo tu, u HKM-u Wuppertal.

Inače, Dominika ste možda susreli na nekoj proslavi, vjenčanju, rođendanu, krštenju, jer kad ne vodi folklor ili ne predaje srednjoškolcima, svira.

U zadnje vrijeme više se posvetio glazbenoj karijeri, pa je tako s mladim hrvatskim glazbenicima Dominikom Lučićem i Marko Kutlićem krenuo u suradnju. Plod te suradnje su i obrade Oliverove pjesme “Tija san je jubit”, kao i predivnog “Hvalospjeva ljubavi” Frame Široki Brijeg, a za portal Book.hr najavio je i novu pjesmu koju je upravo ovaj dvojac napisao za njega, a svjetlo dana ugledat će na proljeće 2022.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 17.12.2021.