Imoćani su se nadali da do ovog neće doći, ali posljednjih godina sve češće dolazi do opadanja vode u ovom biseru Dalmacije. Par kišnih dana opet bi napunilo Modro jezero, no kiše barem za sada nigdje na vidiku.

 

Razina vode u Modrom jezeru tijekom godine znatno oscilira tako da nisu rijetke godine kada potpuno presuši, iako, posljednjih desetak, to se događa sve češće.


Imoćani dobro pamte 2017. godinu kada je dno jezera čak tri mjeseca bilo bez vode. Iznimka nije bila ni 2018. godina. I u 2019. godina u studenom skoro je došlo do presušivanja, ali se na kraju voda kroz dva tjedna ponovno vratila. Uslijed jakih kiša u tom dijelu Hrvatske te BiH, iz koje se jezero puni podzemnim dotocima, u samo 14 dana voda je dosegla visinu od čak 42,5 metara.

Prošla je zima bila s vrlo malo snijega, posebno na okolnim bosanskohercegovačkim planinama. A jezero dobiva vodu upravo podzemnim putovima sa sjeverne strane Imotske krajine, iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Par kišnih dana opet bi napunilo Modro jezero, no kiše barem za sada nigdje na vidiku.

Nogomet na dnu jezera

Već je svima poznato da kad jezero presuši slijedi posebna utakmica na dnu jezera između Vilenjaka i Vukodlaka. Čekaju se organizatori… 


 

Autor: CroExpress Datum objave: 14.09.2020.