Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel suočila se u nedjelju s novim otkrićima tiska o spornoj kupovini zaštitnih maski protiv covida-19 u koju je uključen ministar zdravstva, koji je već na udaru kritika zbog vođenja pandemije.

Konzervativni ministar Jens Spahn je u proljeće 2020., tijekom prvog vala pandemije, naručio kupovinu stotina tisuća maski preko medijske skupine Burda, za koju radi njegov suprug Daniel Funke, prema dokumentima ministarstva proslijeđenim zastupničkom domu, izvijestio je tjednik Der Spiegel.

Narudžba za 570.000 maski FFP2 ministarstva je mogla predstavljati sukob interesa jer suprug ministra “radi kao lobist i direktor Burdinog predstavništva u Berlinu”, piše tjednik.

Ministarstvo odbacuje te sumnje. Ugovor je “zaključen i obrađen nakon ponude prema standardiziranoj proceduri po tržišnim cijenama”, tvrdi jedan glasnogovornik.

Suprug ministra “nikada nije bio obaviješten niti uključen u transakciju i nije plaćena provizija”, dodaje Burda u Spiegelu. 

Za 1,73 dolar (1,60 euro) po maski, ministarstvo je isplatilo 909.000 eura Burdi. Njemački izdavač je rekao da je cijeli iznos proslijedio azijskom dobavljaču. 

Iako ni ministar ni njegov suprug nisu optuženi da su se obogatili, afera se događa u osjetljivo vrijeme. 

Demokršćanska stranka CDU ministra i kancelarke Angele Merkel, kao i cijeli njihov konzervativni tabor nekoliko tjedana potresa skandal o provizijama koje su zastupnici pokreta dobili tijekom kupovine maski kao i neke druge optužbe za bogaćenje. 

Te afere su izazvale dva velika izborna poraza CDU tijekom regionalnih izbora prošle nedjelje.

Od tada prema anketama pada popularnost stranke, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora krajem rujna.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.03.2021.