Dodala je i da u takvim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su ogromna većina građana.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto dopisom je u četvrtak upozorila potpredsjednicu EK i povjerenicu za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu na “sustavno nepoštivanje zakona kojemu su izloženi hrvatski građani”, što stvara siromaštvo i nepravdu u društvu.

“Prava hrvatskih građana konstantno se krše od strane vladajućih struktura, a politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost. Takvo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu”, ustvrdila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je i da u takvim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su ogromna većina građana.

U dopisu povjerenici Europske komisije, Vidović Krišto je “navela nekoliko primjera koji potvrđuju otvoreno kršenje zakona koje zajednički čine političke strukture, pravosuđe i mediji što su, po njoj, dokaz bahatog i otvorenog protupravnog ponašanja vladajućih struktura u Hrvatskoj”.

Istaknula je ključne medijske kuće poput Hanza Medije ili Styria Media Group koje organiziraju tematske konferencije, pokrovitelji su im uvijek vladajuće strukture, predsjednik Vlade ili države, ministarstva ili državne agencije, a sponzori državni monopolisti poput Janafa, Plinacroa, HC-a, HAC-a, HŽ-a ili HŠ-a, što je ocijenila nedvojbeno štetnim za porezne obveznike.

DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma

Također, u dopisu je ustvrdila i da DORH ciljano radi protiv zakona i zdravog razuma, čime stvara nesigurnost kod građana, tolerira korupciju i masovno krši ljudska prava. U prilog tomu nabraja kaznenu prijavu vezanu uz privatizaciju Crotia osiguranja, korupcijske afere u Zagrebu, projekt vjetroparka Krš-Pađene, državne subvencije za brodogradilište Brodotrogir. Iscrpni dopis EK-u Vidović Krišto uključio je i kritiku sudstva za slučajeve Bankomat, Agrokor, Agram i bivšeg ministra financija Slavka Linića i tajnih računa u Italiji.

“Ovi slučajevi grubog kršenja vladavine prava kao temeljne europske vrijednosti traže odgovor, te kako ih ne dobivam u Hrvatskoj, odlučila sam iskoristiti mehanizme koje nam stoje na raspolaganju kao članici Europske unije. Ne smijemo se pomiriti s nepravdom kao normalnim stanjem”, istaknula je Vidović Krišto, napomenuvši da su Hrvati možda i zbog činjenice da smo često bili u različitim okupacijama nepravdu prihvatili kao nekakvu normalu.

Obveza je svih mislećih političkih ljudi u Hrvatskoj izboriti se za vladavinu prava, te bi svako guranje glave u pijesak na sve protuzakonitosti koje su javno poznate bila ravna izdaji svoje domovine, ali i izdaja naše djece i njihovog prava na bolje sutra, smatra zastupnica.

U dopisu povjerenici Jourovoj navela sam neke od slučajeva, koje Plenkovićeva Vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju te manipulativno umanjuju utjecaj tih slučajeva, kazala je. Ilustrirala je to primjerom afere Agram u kojoj je, kaže, Slobodan Ljubičić proglašen procesno nesposobnim, a istodobno se javno pojavljuje na različitim događanjima, te se čak i kandidirao na proteklim lokalnim izborima, čime ‘pravosuđe pokazuje svoj prijezir prema hrvatskoj javnosti’.

“Kršenje zakona u Hrvatskoj vladajuće strukture ne čine sofisticirano nego bahato i otvoreno, prezirući svoje građane, poručujući im ‘mi možemo što hoćemo’, a ja im poručujem da će se grdno prevariti, jer će pravda i istina pobijediti. Jer, ja se borim za istinu i za prava koja hrvatski građani imaju i koja im nitko ne smije i ne može oduzeti. Zato smo mi, koji se borimo za zakonitost i istinu, osuđeni na pobjedu”, ustvrdila je.

Zaključila je i da je izbor vrlo jasan: poštivanje zakona, vladavina prava – znači gospodarske investicije, gospodarski rast, blagostanje i napredak Hrvatske ili, postojeće stanje, u kojemu uska skupina krši zakone, obespravljuje građane, bogati se protupravno na njihov račun, a Hrvati se raseljavaju i vlada opća društvena i gospodarska depresija.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.10.2021.