Ministri vanjskih poslova država članica EU-a osudili ruske prijetnje Ukrajini i zaprijetili Moskvi teškim posljedicama ako napadne tu zemlju.

“Za koncept interesnih sfera nema mjesta u 21. stoljeću”, kaže se u zaključcima Vijeća EU-a o europskoj sigurnosnoj situaciji. Ministri vanjskih poslova država članica sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, a glavna tema je napeta situacija na ukrajinskim granicama gdje Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika.

“Vijeće osuđuje ruske kontinuirane agresivne poteze i prijetnje protiv Ukrajine i poziva ju da deeskalira situaciju, poštuje međunarodno pravo i konstruktivno se uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”, kaže se u zaključcima i dodaje da bi bilo kakva vojna agresija na Ukrajinu imala “teške posljedice” i “visoku cijenu” za Rusiju.

Te posljedice uključuju široku lepezu restriktivnih mjera protiv pojedinih gospodarskih sektora i pojedinaca, koje bi EU usvojio u koordinaciji s partnerima.

Zbog situacije u Ukrajini, neke su zemlje najavile smanjenje diplomatskih misija i izdali naputak da se ne putuje u tu zemlju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da Hrvatska prati situaciju, ali da zasad nema razloga za povlačenje diplomata.

“Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao da je zasad nema razloga za evakuaciju. Hrvatska će pratiti situaciju i stajalište EU-a. Moguće je da dođe do promjene, ali zasad države članice neće povlačiti svoje diplomate”, rekao je Grlić Radman.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 24.01.2022.