NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ADVENT U ZAGREBU 7 razloga zašto ove godine ne smijete propustiti najbolji božićni sajam u Europi

Foto: adventzagreb.com

Foto: adventzagreb.com

Prepustite se!

Br. pregleda: 10352

Autor: CroExpress

Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih oblizeka… Ma dovoljno je samo da se prepustite uživanju! Zagreb u adventsko vrijeme nudi pregršt događaja i manifestacija koje će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Ovo je sedam razloga zašto niti ove godine ne smijete propustiti Advent u Zagrebu.

1. Ledeni park
Foto: adventzagreb.com

Zatvorite oči. Zamislite da izvodite impresivnu piruetu u predivnom ledenom parku.Uživate li u čarobnom osjećaju? Upravo to vas očekuje na Tomislavcu, čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle. Još uvijek niste otvorili oči i obuli klizaljke? Ne brinite, stručnjaci iz škole klizanja će vas probuditi! Vaša bajka je stvarnost. Nalazi se između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju, Tomislavu.

Gdje i kad? Trg kralja Tomislava, 26.11.2016. - 08.01.2017.

2. Fuliranje
Foto: adventzagreb.com

Jeste li se ikada poželjeli pronaći među grupom istomišljenika s kojima ćete pričati, pjevati, plesati i dijeliti osjećaj pripadnosti? Ako u vrijeme Adventa prošećete do Tomićeve i Kurelčeve, vaš će san postati stvarnost. Kod Uspinjače, kultura i zabava idu ruku pod ruku, a mnoštvo inovatora ovdje vas dočekuje s pomno biranim sadržajima za uši, oči, ali i nepce. Da, osjećat ćete se kao da ste na putu oko svijeta. U to će vas raspoloženje uvesti trgovine i ugostitelji svjetskih metropola.

Gdje i kad? Tomićeva, Kurelčeva, 26.11.2016. - 08.01.2017.

3. Svirka s balkona
Foto: adventzagreb.com


S ponajljepših zagrebačkih balkona dopirat će melodije u izvedbi šesteročlanog Ad gloriam brass limeno-puhačkog sastava, unoseći blagdansku radost na šarene gradske ulice. Uz zvukove dragih pjesama, svaki trenutak u blagdansko vrijeme postaje priča, ista ona koja nas vraća u dane bezbrižnog djetinjstva.

Gdje i kad? 27.11., 4.12., 18.12. u 19h - Tkalčićeva ulica / 11.12. u 19h – HNK

4. Gornjogradska dvorišta i advent u tunelu
Foto: adventzagreb.com

Skrivena u zimskoj idili Gornjega grada, adventski ukrašena, topla, intimna i romantična, natopljena mirisima i okusima zime, cimetom, klinčićima i kuhanim vinom, rakijama i malim slatkim zalogajima, ispunjena zvucima božićnih napjeva i svakodnevnim živim svirkama, gornjogradska dvorišta u blagdanskom izdanju nude sasvim poseban doživljaj Adventa kakav još niste doživjeli.

Osim gornjogradskih dvorišta, u adventskom ugođaju bit će i novootvoreni tunel Grič, koji povezuje Radićevu i Mesničku. 3D instalacije na stropu, birana glazba u veličanstvenoj akustici prostora i video projekcije mogle bi biti doista jedinstvene.

Gdje i kad? Palača Amade (Hrvatski prirodoslovni muzej), Demetrova 1, Zagreb, Croatia
Palača Balbi (Staroslavenski institut), Demetrova 11, Zagreb, Croatia
Muzej grada Zagreba, Opatička 20, Zagreb, Croatia
Privatno dvorište Milovac, Opatička 19, Zagreb, Croatia
03.12.2016. - 23.12.2016.


5. Duh starog Zagreba u Oktogonu
Foto: adventzagreb.com


Mističnost prolaska ispod divne staklene kupole, doživljaj je koji uvijek budi emocije, no u blagdanske dane kultni zagrebački prolaz odvest će vas u sasvim drugo vrijeme. Ansambl Strauss probudit će duh starog Zagreba, oživjeti stare običaje i pokrenuti istinsku bajku. Salonska glazba, valceri, polke te tradicionalne božićne pjesme, odjekivat će romantičnim, pomalo tajanstvenim pasažem. Možete li zamisliti? Ne trebate, ne sklapajte oči, proživite to u stvarnosti.

Gdje i kad?
četvrtak 22.12., 18-19h
petak 23.12., 11-12h i 18-19h
subota, 24.12., 11-12h
utorak 27.12., 18-19h
srijeda 28.12., 18-19h
četvrtak 29.12., 17-18h
subota 31.12., 11h
Oktogon, Ilica 5


6. Zrinjevac će opet biti spektakularan
Foto: adventzagreb.com

Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No, samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, božićne glazbe i mirisa bakinih specijaliteta? Ako tu sreću koju osjećate u sebi, želite istinski ponovno proživjeti, Advent na Zrinjevcu pravo je mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Da, da, to su upravo one krpice sa zeljem kakve su zagrebačke bake pripremale. Neće izostati ni štrukle, bez brige.

7. Prošle je godine Advent u Zagrebu proglašen najboljim europskim božićnim sajmom u izboru European Best Destinations...i opet je nominiran
Foto: adventzagreb.com

'U vrijeme došašća Zagreb nudi posebno ozračje koje se jednostavno mora doživjeti. Sve veći broj turista odabire glavni grad Hrvatske kao svoje odredište u to doba godine, jer je dobra zabava zajamčena na gotovo svakom koraku. Gradske ulice i trgovi pozivaju vas da se opustite i uživate u pjesmi, plesu i drugim vrstama zabave s obitelji i prijateljima. Uživati možete i u tradicionalnim delicijama ili tematskim programima', kaže se uz ostalo u objašnjenju pobjedničkih zagrebačkih aduta, uz naglasak na neponovljivom šarmu zagrebačkog gradskog središta. Zagreb je za najbolje odredište tijekom Adventa nominiran i ove godine.

22.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014