NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.12.2018
tekst
tekst

Kolumne

KOLUMNA BRANKA BARBIĆA Plenković 'politički trguje' radi općeg dobra

Foto: Hina/Nikša Miletić

Foto: Hina/Nikša Miletić

Demokracija znači prihvatiti podnošljivu dozu nepravde da bi se izbjegle veće nepravde.

Br. pregleda: 1782

Autor: Branko Barbić

Po dolasku u Australiju davnih 80-tih godina, na intenzivnom tečaju engleskog za useljenike, pridošlice se informiralo o australskom načinu života, o političkom sustavu, o zakonima relevantnim za useljenike, o razlici prava i pravde, običajima itd. Uputili su nas na knjigu pod naslovom 'How to sell yourself' (Kako sam sebe prodati). Ta je knjiga trebala poslužiti za pronalaženje posla.

Već sam naslov bio mi je odbojan. Zar se ljudsko biće ne razlikuje od robe? Kasnije sam uvidio da naslov odražava stvarnost. Kad sam učiteljici dodijao nabrajajući što je, po mom mišljenju, bilo bolje u Njemačkoj iz koje sam došao u Australiju, rekla mi je da se mogu vratiti u Njemačku te me poučila da ne mogu izmijeniti australski način života. Saznao sam za kulturni šok koji moraju preživjeti pridošlice.

Po povratku u Hrvatsku u siječnju 1991. nakon nekoliko mjeseci osjetio sam kulturni šok. Mnogo toga me počelo smetati, a posebice sporost državne i lokalne uprave, ali i način dogovaranja i izvođenja. običnih poslova. Možda bih se bio vratio u Australiju da nije počela agresija na Hrvatsku.

U Hrvatskoj se pretpostavlja da treba pomoći strancima oko integracije u hrvatsko društvo. Postoje i tečajevi hrvatskog jezika uglavnom za mlađe potomke hrvatskih iseljenika i gastarbeitera. Međutim, za odrasle povratnike iz iseljeništva, pretpostavlja se, da nije potrebna nikakva pomoć za uključivanje u hrvatsko društvo. Tako misli i ta kategorija povratnika i useljenika tj. naraštaja rođenog u tuđini. I na kraju kad se slože priče novih iseljenika u tuđinu i povratnika i useljenika u Hrvatsku, ispadne vrlo loša slika Hrvatske.

Stvaranju loše slike Hrvatske jako puno pridonose stručnjaci za odnose s masama te novinari koji izbacuju negativne nazive za načine uobičajenog, prihvatljivog načina rada.

Začudo, baš oni od kojih se očekuje veća kreativnost, papagajski mjesecima pa čak i godinama ponavljaju neke novoskovane izraze kao npr. 'uhljebi', 'paradigma', 'preslagivanje', 'politička trgovina'… Neki novopečeni zastupnici u Hrvatskom državnom saboru negdje su naučili da uporno ponavljana laž postaje istina. Takvo uvjerenje urodilo je dugim dosadnim ponavljanjem replika prije izglasavanja povjerenja ministru Zdravku Mariću, ali i istim takvim ponavljanjima u nekim televizijskim emisijama na koje novinari pozivaju uglavnom iste osobe.

Hrvati koji imaju bolje poznavanje političkih sustava tradicionalno demokratskih modernih država svjesni su da demokracija znači prihvatiti podnošljivu dozu nepravde da bi se izbjegle veće nepravde. I u tim državama kandidate ne bira narod nego stranačka nomenklatura. I u tim državama, nakon biranja vladu nadzire tisak, interesne skupine i javno mišljenje koje stvaraju razni čimbenici.

Manipuliranje je svakodnevna kontinuirana pojava. Manipuliren, aber richtig – Manipulirati, ali pravilno, naslov je jedne od vrlo čitanih knjiga. Lobiranje je također svakodnevnica politčkog djelovanja. Politika je realna čak i kad je nadahuta idealističkim vrijednostima. Ona nije za one koji se iscrpljuju u žalopojkama, bježe u svoje bjelokosne kule bez imalo želje da nešto sami poduzmu za popravak 'pokvarenog svijeta'.

Političari, ali i svi drugi koji donose odluke, često nisu stavljeni pred jasan izbor između dobra i zla nego su počesto prisiljeni donijeti odluku kojom se izbjegava veće zlo. 

Zaključno, Andrej Plenković predsjednik aktualne hrvatske vlade, mora, ako baš hoćete, politički trgovati radi općeg dobra cijele nacije. U tom poslu nema mjesta za 'mani pulite', čiste ruke, jer svi oni koji su uključeni u tu 'trgovinu' imaju svoje interese.


02.06.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014