NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Zdravlje

NEUGODAN OSIP OD VRUĆINA Jeste li vi u rizičnoj skupini i kako liječiti

Flickr: Darren Mark Domirez

Flickr: Darren Mark Domirez

Svatko može dobiti osip od vrućine, ali neki su skloniji.

Br. pregleda: 3577

Autor: I.A./Farmacia.hr 

Uživanje na ljetnom suncu, izležavanje na plaži ili šetnja gradom, bez obzira što su ugodne radnje, imaju i neugodne nuspojave. Kako se pod visokim temperaturama znojimo, tako naša koža može reagirati izbacivanjem sitnih prištića, odnosno pojavom osipa od vrućine. 

Takav osip je poznat kao miliaria, a jest promjena na koži koja je praćena svrbežom i malim crvenim mrljicama izdignutim iznad površine kože koje izazivaju osjećaj žarenja ili peckanja na koži. 

Gdje se najčešće javlja i tko ga najčešće dobije?

Osip se može razviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na licu, vratu, leđima, prsima i bedrima. Svatko može dobiti osip od vrućine, a osobe povećane tjelesne težine i/ili pretili, s obzirom na to da se više znoje, imaju veću mogućnost za ovu neugodnu pojavu. 
Bebe i djeca također spadaju u rizičnu skupinu jer njihove znojne žlijezde nisu u potpunosti razvijene. 

Osip od vrućine obično se razvija u osoba koje se intenzivnije znoje, posebice tijekom vrućeg i vlažnog vremena. 
Promjene na koži nastaju ako se žlijezde znojnice začepe, čime znoj ostaje zarobljen ispod kože. Zarobljeni znoj uzrokuje iritaciju kože i nastanak karakterističnih simptoma. 

Kako liječiti?

Ova tegoba se vrlo lako liječi i uglavnom nestaje nakon nekoliko dana. Izbjegavanje vrućine, boravak u hladu i nošenje široke pamučne odjeće olakšat će simptome. 
Na tržištu je dostupan niz proizvoda koji mogu umanjiti crvenilo i svrbež te ubrzati zacjeljivanje kože. Za ovu namjenu dobro je izabrati proizvode laganih tekstura koje će koža lako i brzo apsorbirati. 

Za preporuku su sprejevi iz dermatoloških linija u ljekarnama koji sadrže bakar i cink i obično na pakiranju imaju oznaku Cu-Zn. Cu označava bakar koji sprječava razvoj mikroorganizama i eventualni nastanak infekcije. Zn označava cink i djelovat će protuupalno te ubrzati zacjeljivanje. 

Također u ovu svrhu se koriste i preparati s kamilicom i aluminij-acetotartaratom gdje će kamilica ubrzati zacjeljivanje i obnavljanje kože, dok će aluminij-acetotartarat smanjiti otekline i djelovati antiseptički.

Umirujuće djelovanje na kožu zahvaćenu svrbežom zbog svog sastava će svakako imati i termalne vode koje nakon nanošenja treba ostaviti 2 minute i ostatak koji koža nije upila lagano otkloniti tapkanjem blazinicom.

Ovdje svakako pomaže i aloe vera gel koji smiruje kožu i ubrzava zacjeljivanje.

25.07.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014