NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

(VIDEO) PROSLAVILI 70. ROĐENDAN Poslušajte kako zbor Hrvata iz Buenos Airesa pjeva 'Molitvu' koja ih podsjeća na Hrvatsku

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Ti si uvijek jedina mi nada da ću domu rodnom doć...

Br. pregleda: 2570

Autor: Croacias Totales

Pjevački zbor Hrvata izbjeglica svoju priču započeo je u logoru u talijanskom gradu Fermo nakon Drugog svjetskog rata. Većina tih Hrvata kasnije su došli u Argentinu. I dalje su pjevali skupa i 1947. je formalno osnovan Zbor 'Jadran' u Buenos Airesu.

U kolovozu ove godine Zbor 'Jadran' proslavio je 70. obljetnicu velikim koncertom. Na repertoaru 'Jadrana' je oko 340 partitura. Oko 50 partitura ostvarenja su njihovih dirigenata i ostalih glazbenika iz dijaspore.

Emotivnu 'Molitvu', kojom je završen veliki koncert, napisao je Vinko Nikolić, hrvatski emigrantski pisac, pjesnik, publicist i novinar koji je dugo godina živio u Argentini. Uglazbio ju je Mirko Kovačec, također hrvatski emigrant. Svaki put kad 'Jadran' otpjeva ovu pjesmu, svi se sjećaju Hrvata koji su došli u Argentinu u teškim vremenima i koji su do zadnjeg dana života molili dragom Bogu, sa suzama u očima: Brani, štiti Hrvatsku moj Bože, krasnu zemlju roda mog!

Molitva (Vinko Nikolić)

Bože, Bože,
svemirom što vlada
Tvoja silna sveta moć
Ti si uvijek jedina mi nada
da ću domu rodnom doć

Zanosnim ja srcem volim
Rodne grude, tužni prag
Sada pobožno te molim
za moj narod vrlo drag

Nikad, nitko srušiti ne može
to što moćni čuva Bog
Brani, štiti Hrvatsku moj Bože
krasnu zemlju roda mog!

28.10.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014