NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTOGALERIJA) POČELA KONFERENCIJA G2.3 'Dijelimo viziju o tome što hrvatski globalni potencijal može stvoriti'

Foto: Zoran Stupar

Foto: Zoran Stupar

Susret iseljenika i hrvatskih poduzetnika.

Br. pregleda: 2388

Autor: Zoran Stupar

U Zagrebu je u ponedjeljak održan prvi dan konferencije G2.3, usmjerene na poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Hrvatski iseljenici iz svih krajeva svijeta okupili su se u Kongresnom centru Foruma Zagreb (Radnička 50, 1. kat) gdje će od 6. do 8. studenog zajedno pokušati doprinijeti jačanju poslovnih veza između Hrvatske i njene dijaspore.

Nakon registracije i pozdravnog govora domaćina, predavanje 'Hrvatsko iseljeništvo – strateška populacija ukupne i demografske revitalizacije Hrvatske' održao je demograf doc.dr.sc. Stjepan Šterc sa Sveučilišta u Zagrebu. Sudionici su se zatim svi osobno predstavili.

Konferencija je nastavljena vrlo zanimljivim susretom hrvatskih poduzeća sa iseljenicima. Poduzetnici su imali svaki po pet minuta da zainteresiranim investitorima predstave svoje projekte. Iseljenici su upoznali predstavnike naših poduzeća koja su osmislile pametne kišobrane, uređaje koji uz pomoć mobitela analiziraju žensku slinu i određuju joj dane ovulacije i druge zanimljive projekte. Cilj svih njih je pronaći investitore koji bi im pomogli da se probiju na tržište ili pak da prošire poslovanje.

'Dijelimo viziju o tome što hrvatski globalni potencijal može stvoriti'

Na kraju prvog dana sudionici su zajednički večerali, a prije nego su prionuli jelu pozdravio ih je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas. Milas je poručio da su svi okupljeni, iako se većina međusobno ne poznaje, povezani činjenicom da su dio nedjeljivog naroda koji živi svugdje u svijetu, ali i time što dijele svijest o potencijalu ove globalne hrvatske obitelji.

'Svi mi nazočni večeras znamo da je 20. stoljeće – stoljeće informacija, a 21. stoljeće – kada su sve informacije svima dostupne – stoljeće mreža. I pritom više nije važno koga poznaješ – važno je tko tebe poznaje. Ovim susretom – susretom nas koji dijelimo viziju o tome što hrvatski globalni potencijal može stvoriti i gdje nas može dovesti – hrvatska mreža se jača, ideje množe, a nove prilike stvaraju. I to je ono što je uzbudljivo, aktualno i inspirativno', poručio je Milas.

Dodao je da je Vlada RH od Hrvata izvan Hrvatske učinila partnere i da u tom novom odnosu 'prva promjena mora biti vjera u nas same, u naše sposobnosti, u solidarnost među nama'.

'Naša zadaća od sada je da definiramo, interpretiramo i oblikujemo vlastiti identitet, da vjerujemo u vlastitu etiku, da preuzmemo odgovornost za vlastite postupke, da otvaranjem novih vidika prevladamo izazove i zajednički preuzmemo globalni zadatak vlastitog razvoja, jer se hrvatsko pitanje u svojoj ukupnosti prostire na sva tla na kojima Hrvati žive. Ova konferencija je značajan korak u tom smjeru', zaključio je Milas.

Sutra susret svečano otvara predsjednica

Susret će u subotu, 7. studenog, svečano otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a sudionike će pozdraviti i ministrica vanjskih poslova, Marija Pejčinović Burić. 8. studenog sudionici će otputovati na poslovni izlet u Osijek.

Organizator konferencije je skupina Hrvata iz dijaspore i domovine, čiji je cilj umrežiti poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku te pomoći povećanju ulaganja dijaspore u domovinu.

MEETING G2 organizira se već tradicionalno pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar – Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz podršku Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Turističke zajednice Grada Zagreba.

FOTOGALERIJA:

06.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014