NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

GRABAR KITAROVIĆ HRVATSKIM ISELJENICIMA: Pomozite nam kako bismo zadržali našu mladost u Hrvatskoj

Snimka zaslona HRT

Snimka zaslona HRT

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Josip Hrgetić (foto: Z.S.)

Zdravka Bušić (foto: Z.S.)

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Treći susret hrvatskih iseljenika i poslovne zajednice u Zagrebu.

Br. pregleda: 7137


Autor: CroExpress/HRT 

Konferenciju 'MEETING G2.3 - Hrvatska puna poslovnih prilika' čiji je cilj poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, kako je izjavila, s velikim zadovoljstvom prihvatila poziv za sudjelovanje.  

'Od samog početka mojeg političkog mandata jedan od prioriteta moje vanjske politike bio je i ostaje razvijanje i njegovanje odnosa s našim iseljeništvom diljem svijeta. U tom smislu stvaranje ozračja za povratak iseljenika i integraciju u zauzimaju vrlo važna mjesta u mom političkom djelovanju. Stoga prigodom svakog posjeta državama u kojima djeluju iseljeničke zajednice osobitu pozornost obraćam na vraćanje narušenog povjerenja prema domovini i stvaranju boljih odnosa', kazala je Predsjednica.

Naglasila je da 'svaki poticaj za izgradnjom suradnjom između Hrvatske i iseljeništva osobito kad ima gospodarski karakter ne može nego naići na odobravanje svakoga od nas'.

'Znamo koliko je bila velika i važna bila uloga iseljeništva u stvaranju Republike Hrvatske. Ne mogu stoga i danas ne iskazati u ime Republike Hrvatske zahvalnost za vaše veliko domoljublje i za trud da suradnjom Domovine i iseljene Hrvatske u nizu područja ujedinimo naš kulturni, znanstveni i gospodarski potencijal u jednu cjelinu koju nazivam globalnom Hrvatskom. Osobno stalno ponavljam - Hrvatska nije mala zemlja. To svi osjećamo, ali često ne znamo pretvoriti u djela, u uspjeh. Kao predsjednica Republike držim da je takav cjelovit politički pristup ispravan i potreban naročito u smislu demografskog i gospodarskog oporavka Hrvatske', rekla je Grabar-Kitarović.  

Predsjednica je pozvala hrvatske iseljenike da budu suradnici u poticanju gospodarskog rasta. 

'Pomozite nam iskustvom, poslom i ulaganjima kako bismo zadržali našu mladost u Hrvatskoj. Držim da je to najbolji pristup izgradnji moderne i prosperitetne Hrvatske, domovine kakvu su željeli i sanjali naši preci i kakvu svi danas zaslužujemo', zaključila je Predsjednica, prenosi HRT. 

Pozdravnim govorom sudionicima su se obratili i državna tajnica Zdravka Bušić te direktor MEETING G2 Josip Hrgetić iz Foruma Zagreb.

Prve dvije konferencije privukle su više od 100 uspješnih poslovnih ljudi iz 23 zemlje svijeta s gotovo svih kontinenata – iz Argentine, Australije, Austrije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Ekvadora, Finske, Francuske, Hrvatske, Južne Afrike, Kanade, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Paragvaja, Perua, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele.

Ovogodišnja, treća konferencija uključuje predstavljanje svakog sudionika ponaosob, odnosno, čvršće umrežavanje s 10 provjerenih start-upova. Također su predviđene panel diskusije o načinima privlačenja investitora iz hrvatske dijaspore, rasprava o tome kako promovirati hrvatske proizvode po cijelome svijetu, okrugli stol o prilici koju razvoj gospodarstva ima preko hrvatskih sportaša te o potencijalu koji Hrvatska ima kao nezagađena i ekološka zemlja.

(FOTOGALERIJA) POČELA KONFERENCIJA G2.3 'Dijelimo viziju o tome što hrvatski globalni potencijal može stvoriti'

07.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014