NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KAKO PROMOVIRATI HRVATSKE PROIZVODE U CIJELOM SVIJETU? Poduzetnici kritiziraju pojedina veleposlanstva jer ih ignoriraju

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Foto: Z.S.

Moraju biti na servis građana.

Br. pregleda: 1541

Autor: Z.S.

Kako promovirati hrvatske proizvode iz cijelog svijeta u cijelom svijetu? Pitanje je to na koje su pokušali odgovoriti okupljeni na istoimenoj panel diskusiji održanoj tijekom drugog dana konferencije G2.3 u Zagrebu.

Andrija Čolak, pokretač uspješne hrvatske franšize Surf'n'Fries, opisao je kako je njegov proizvod došao u 16-17 zemalja svijeta, na 70 prodajnih mjesta. Počeo je iz 27 kvadrata u Rijeci i nije koristio pomoć hrvatskih institucija da bi se probio na tržište već isključivo dobru ideju, s kojom je došao i popratni PR. Koji je, kaže, bio u principu besplatan zato što se radilo o dobro osmišljenom proizvodu. Slično se dogodilo i sa njegovim novim projektom pametnog kišobrana, prvim takvim u svijetu. Svjetski mediji o njemu su se raspisali isključivo zbog dobre ideje i donijeli mu besplatnu reklamu. Čolak je naveo tri elementa promocije koje je koristio u svom poslovanju – nastupe na sajmovima, već spomenuti PR te nove medije poput Facebooka, Twittera ili LinkdedIn-a. Naglasio je i važnost zaštite intelektualnog vlasništva.

Menadžer Croniquea, Antonio Vukorepa, kaže kako je uvijek gledao koje to Hrvatska ima prednosti, a ne nedostatke. Promociju svojih proizvoda i ideja radio je uz pomoć ljudi s kojima je igrao vaterpolo, kojim se bavio tijekom studija u SAD-u i koji mu je i omogućio školovanje u inozemstvu. Iznio je zanimljivu ideju brendiranja hrvatske hrane u inozemstvu, na malo moderniji način.

Žarko Tomasić, poduzetnik iz Njemačke, naveo je uspješne primjere svog povezivanja i suradnje s drugim iseljenicima. Iako mu se sviđa ideja pojačane gospodarske diplomacije, o čemu se danas na konferenciji mnogo govorilo, Tomasić smatra da se u inozemstvu moraju zapošljavati Hrvati koji tamo žive, a ne da diplomacija bude kanal za uhljebljivanje. Na to mu je odgovorio Joseph Gene Petrić iz Ministarstva vanjskih i i europskih poslova, koji je 25 godina živio u SAD, rekavši da su se za to morali mijenjati zakoni i pravilnici i da će se to idućih godina početi događati.

Još je kritika hrvatske diplomacije stiglo i iz publike; Sanela Dropulić iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra navela je primjer potpunog ignoriranja njenih javljanja hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, prije nego se otputila na poduzetnički sajam u taj grad. Usporedila je Hrvatsku sa Švedskom (čija je državljanka) u odnosu prema svojim poduzetnicima, rekavši da 'Švedskoj nismo ni do koljena'. Iako se Petrić ispričao Dropulić u ime Ministarstva, javilo se još nekoliko sudionika konferencije, koji su naveli svoje primjere i kritizirali veleposlanstva i konzulate zbog ignoriranja poduzetnika, u kojima se niti ne odgovara na njihove e-mailove.

Stiglo je i nekoliko pohvala na konzulate i veleposlanstva, osobito u Kanadi i Australiji, gdje su veleposlanici i konzuli poduzetnicima mnogo pomogli.


07.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014