NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

(VIDEO) FRANE IZ SPLITA OTVORIO DUŠU MARKU IZ VANCOUVERA 'Ovdje kvalitetan radnik ima puno veću moć nego poslodavac'

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Što je Frane još sve ispričao Marku, pogledajte u nastavku.

Br. pregleda: 1627

Autor: Z.S.

Hrvatski poduzetnik iz Vancouvera Marko Juras, o kojem smo upravo pisali, osim što je uspješan u poslu kojim se bavi, ima smisla i za novinarstvo. Marko je na svom Youtube kanalu pokrenuo serijal 'Iskustva mladih Hrvata u Kanadi' u kojem, kroz vožnju u Tesli, predstavlja svoje suvozače koji su došli živjeti u Kanadu.

Prvi u serijalu predstavljen je Frane Kozemelj, 28-godišnji inženjer elektrotehnike, koji je u trenutku snimanja videa 11 mjeseci živio u Vancouveru, gdje je došao na temelju 'working holiday' vize.

Franina primarna motivacija za dolaskom u Kanadu je bila da promijeni životnu okolinu koja mu ne odgovara. Prvi izbor bila mu je Australija, no njegov je dojam da je ondje mnogo teže ući s radnom vizom. Iako je i dolazak u Kanadu doslovno – lutrija.

Frane je prvo par dana živio u Calgaryu. Marko ga je upitao je li ga bilo strah hoće li imati dovoljno novca, hoće li pronaći posao.

- Uvijek volim biti siguran i sam sebe strašiti time, to mi je bio obrambeni mehanizam, da imam više novaca. Imao sam iz Hrvatske sređena četiri razgovora za posao, dva u Calgaryu, dva u Vancouveru. Preko e-maila sam se javio na poslove, ljudi su rekli da trebaju ljude, kad dođem u Calgary da se javim sa kanadskog broja i odradit ćemo intervju – opisuje Frane svoje iskustvo.

Nakon pet-šest dana u Calgaryu preselio je u Vancouver, gdje je pronašao posao. U ovom velegradu živio je 35 minuta od posla javnim prijevozom. Auto nije kupovao da bi uštedio novac.

Vancouver mu se osobito sviđa zbog svog neposrednog kontakta s divljinom – često se čuje da se medvjed spustio u grad i tamošnjim stanovnicima je to normalno. A Frani je kombinacija velikog grada s puno zelenila i obližnje prirode – idealna.

Što je Frane još sve ispričao Marku, pogledajte u nastavku.

09.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014