NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Zabava

(FOTOGALERIJA) NOĆ KUPREŠAKA U ZAGREBU Ivane, bili ste sjajni, hvala ti za sve!

Foto: Igor Mulc

Foto: Igor Mulc

Okupilo se više od 600 uzvanika iz cijeloga svijeta.

Br. pregleda: 3100

Autor: CroExpress

Zavičajni klub Kupres u Zagrebu djeluje 28 godina. 10. studenog 2017. godine, organizirao je već tradicionalnu Kuprešku večer u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Kupreška večer održala se pod sloganom 'Zahvala za Ivane'. Okupilo se više od 600 uzvanika iz cijeloga svijeta. Među njima su bili branitelji, generali, državni tajnici, predstavnici Crkve, poduzetnici i drugi. Zabavljali su ih KUD-a Napredak Kupres, Kupreški Bećari, Tamburaški sastav Đeram, Versi, Dražen Žanko i gosti.

DSC_7872
Foto: Igor Mulc

Događaj je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, koji su oboje pozdravili prisutne. Bili su na druženju i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a organizatori su zahvalni brojnim sponozorima s područja grada Kupresa i šire.

U srpnju srušili Guinessov rekord

Ovo je druženje svojevrsni nastavak jedinstvene manifestacije koja se ovog ljeta održala u Kupresu. Na manifestaciji 'Vratio se Ivan s 1000 momaka' krajem srpnja srušen je Guinnessov rekord u okupljanju najviše osoba istoga imena jer se okupilo čak 2325 Ivana, koji su u Kupres pristigli iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja.I toj je manifestaciji kumovao dobri duh Kupresa, don Zdenko Perija, zagrebački Kuprešak, inače župnik u bolnici 'Rebro'. Naravno, zajedno sa Zavičajnim klubom Kupres, na čelu s predsjednikom Borisom Babićem te njegovim zamjenicima dr. Dragom Ćaletom i Nikolom Grbešom. Oni posebno žele zahvaliti predsjednici Grabar-Kitarović, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i svim drugim sponzorima što su omogućili ovo predivno druženje.

Grad prirodnih ljepota

Grad Kupres smješten je u jugozapadnom dijelu BiH. Poznat po svojim prirodnim ljepotama i raznovrsnosti, Kupres okružuje 18 planinskih vrhova. Bogat je vodom, šumama i kulturno-arheološkim znamenitostima.

Svojom pozicijom Kupres povezuje kontinentalni dio BiH i Hrvatske sa Dalmacijom i Jadranskim morem. Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2013. godine, općina Kupres imala je 5.057 stanovnika, raspoređenih u 36 naselja.

Naziv Kupres prvi put se službeno spominje u darovnici kralja Stjepana Tomaševića iz 1461. godine. U ranijoj povijesnoj dokumentaciji za Kupres se vežu nazivi Tropolje, Vrhovine, Završje i Zapadne strane.

Postoje različita tumačenja o nastanku imena Kupres. Mnogi povjesničari su najbliže tumačenju da se naziv Kupres veže za staro-ilirske riječi 'kup' i 'rrash' (raš). Prva riječ znači duboku zdjelu, a druga ravnicu. Dakle, 'kup–raš' označava ravan kupastog oblika, odnosno zatvorenu kotlinu, što savršeno odgovara kupreškom kraju.


FOTOGALERIJA:

13.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014