NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

(FOTO) HRVATI BUENOS AIRESA Proslavili Nikolu Tavelića i prisjetili se žrtve Vukovara uz klape iz Hrvatske, Münchena i Argentine

Foto: Croacias Totales

Foto: Croacias Totales

Misu su koncelebrirali fra Joso Peranić, fra Zlatko Špehar iz Salzburga i p. Dinko Krpan.

Br. pregleda: 2557

Autor: Croacias Totales

U nedjelju 19. studenog, održana je Sveta misa u Hrvatskom centru Sv. Nikola Tavelić u Buenos Airesu, povodom proslave sveca zaštitnika centra, četrdesete obljetnice samoga Centra i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Misu su koncelebrirali fra Joso Peranić, fra Zlatko Špehar iz Salzburga i p. Dinko Krpan. Specijalni gosti bili su Klapa Dišpet (Zagreb), Klapa HKM (München), Klapa Vinčace (Novi Vinodolski), Klapa Valovi (Buenos Aires) i Klapa BA (Buenos Aires), koji su svojim pjevanjem približili Hrvate u Argentini Bogu i Domovini. U misi je sudjelovao velik broj vjernika.

Fra Joso Peranić, voditelj Hrvatskog centra u Buenos Airesu, je u ime zajednice pozdravio sve klape koje su došle i posebno se prisjetio svih fratara koji su sagradili središte i koji su uvijek predano radili za hrvatsku zajednicu. Sačuvali su jezik, promovirali hrvatsku kulturu i vjeru u Boga.

Propovijed je održao fra Zlatko Špehar, koji je došao u Buenos Aires predstaviti svoju drugu knjigu o Hrvatima u Argentini, Paragvaju i Urugvaju. Fra Zlatko je, inače, Vukovarac.

- Vukovar u hrvatskoj povijesti je najočitiji znak te hrvatske vjernosti Bogu. Nakon proživljenoga zla, ubojstva muža Ivana Janka, kojega su razapetoga između dva vagona Srbi raznijeli tenkovskom granatom, Fanika je brišući suze kazala: ZABORAVILA SAM MRZITI! Srce Hrvata - katolika ne smije biti opterećeno mržnjom i osvetom: osjećaji mržnje i osvete ne mogu se složiti s civilizacijom ljubavi. Jučer se kolonom sjećanja obilježila te tužna, ali slavna prošlost hrvatskog Vukovara po 26 puta. S ponosom se slilo u kolonu više od šezdeset tisuća poklonika žrtvi i mučeništvu iz kojega je nikla slobodna hrvatska država. Na sve zločinačke napadanje i osuđivanje nas Hrvata, mi dajemo jedino taj odgovor svijetu: Mi NISMO NAROD MRŽNJE I OSVETE. Zapamtimo: to nije niti smije biti nekakav naivni pacifizam – tzv. mirenje ili pomirenje, jer oprostiti ne znači odreći se instrumenata pravde u pravnoj državi koja je dužna progoniti počinitelje zločina. Tzv. međunarodna zajednica, nažalost i svi neprijatelji hrvatske slobode u Hrvatskoj, nam danas i to osporavaju. Zato mi svojim moralnim životom civiliziranog čovjeka, koji svoje življenje temelji na vjeri u Isusa Krista, moramo svjedočiti istinu i zauzimati se, zahtijevati da se žrtva ne smije izjednačiti s agresorom, ljubav i mir s mržnjom i
odmazdom.

Sveti Nikola Tavelić nam je u tome stameni svjedok i primjer: za Istinu vječnoga Boga nije se dao uplašiti niti moćnika onodobne povijesti koji se povjerio ljuskom proroštvu u kojemu nema Božjeg traga. Nismo li upravo u ovim vremenima tome svjedoci, gdje se Boga zaziva upravo u najvećem zločinu ubijanja i istrebljivanja Njegove, Božje djece koja se ne odriču Vječne Istine – Isusa Krista. 

Zato i u duhu sv. Nikole Tavelića, naše ponašanje i naš život, naša pripadnost katoličkoj vjeri i življenje po Riječi Božjoj, moraju biti odraz duše hrvatskoga čovjeka, koji i u stranom svijetu ne odustaje od humanosti i moralnih načela istinoljubivosti, pravde i pravednoga mira. (...)

Mi danas ovdje, u ovom svetištu vjere i odanosti Bogu po zagovoru sv. Nikole Tavelića, želimo upravo uputiti svoju molitvu i Odvjetnici Hrvata – kako to dično stoji u potpisu slike Gospe koja je pratila prognane od Italije do Argentine, za naše međusobno jedinstvo: da svi budemo jedno. Za jedinstvo na koje nas poziva Gospodin Isus, a ne na razjedinjenost koja nas u ovome svijetu okružuje i često lupa po našim zajednicama.

U tome smislu se sjećamo i svih Vaših dušobrižnika, zadarskih franjevaca: fra Marijana Zlovečere, fra Line, fra Ivana Gavrana, fra Šandre, fra Ilije, fra Matije i fra Joze – koji su gradili ovo Središte, ne samo materijalno, već ponajviše duhovno, u kojemu se čeličila vjera u Boga i slobodu hrvatskoga naroda, te časnim spomenom na fra Stjepana molimo: pokojnima vječni mir a živima blagoslov.

Zato ostanimo neslomivi i jedinstveni u vjeri u Boga, vjernosti prema Katoličkoj crkvi i ljubavi prema svome hrvatskom narodu te poštivanju svačijega i svakoga čovjeka dobre volje. Neka nam u tome pomogne Gospodinova Majka, Kraljica Hrvata, sveti Nikola Tavelić i blaženi – za nas Hrvate sveti Alojzije Stepinac kako ga u duši hrvatskoj nosimo i nazivamo. AMEN - završio je fra Zlatko.

FOTOGALERIJA:

20.11.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014