NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Kultura

SVAKA IM ČAST Berlinski orkestar svira tradicionalne hrvatske pjesme iako u svojim redovima nema Hrvate

Foto: Veleposlanstvo RH Berlin

Foto: Veleposlanstvo RH Berlin

Osnovao ga Hrvat 1902. godine.

Br. pregleda: 1909

Autor: CroExpress

Tamburaški orkestar 'Tambouraschenchor Wellebit 1902' osnovan je davne 1902. godine u Berlinu na inicijativu Hrvata Franza Krznara, koji je tadašnjem orkestru poklonio ime i originalne trzalačke instrumente iz Zagreba te je sam svirao u orkestru sve do smrti 1945. godine. 

Danas orkestar broji šesnaest članova koje povezuje ljubav prema tradicionalnoj glazbi iz Hrvatske, iako niti jedan član nema hrvatske korijene, što ovaj berlinski orkestar čini jedinstvenim doprinosom u povezivanju europske kulturne baštine.

'Tambouraschenchor Wellebit 1902' i dan danas održava redovne koncerte, uglavnom u Berlinu, a jedno od takvih tradicionalnih okupljanja bio je i ovogodišnji Božićni koncert, održan 3. prosinca u berlinskoj evangeličkoj crkvi Kapernaumkirche u Weddingu. 

Među brojnom publikom, koncertu je prisustvovao i veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić Radman, koji je s posebnim zanimanjem slušao izvedbe poznatih hrvatskih starogradskih melodija u interpretaciji jednog od najstarijih amaterskih orkestara iz Berlina. 

08.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014