NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Svijet

NOVA AMERIČKA STRATEGIJA NACIONALNE SIGURNOSTI 'Rusija i Kina žele oblikovati svijet suprotno američkim interesima i vrijednostima'

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

U Strategiji se navode četiri kamena temeljca, odnosno ključna nacionalna interesa SAD-a.

Br. pregleda: 1270

Autor: Z.S.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će predstaviti novu Strategiju nacionalne sigurnosti. Na stranicama Bijele kuće predstavljene su ključne točke ove strategije u kojima se proziva Rusiju i Kinu da žele oblikovati svijet suprotno američkim interesima i vrijednostima.

U Strategiji se navode četiri kamena temeljca, odnosno ključna nacionalna interesa SAD-a: 1. Štititi domovinu, narod i američki način života, 2. Promovirati američki prosperitet, 3. Očuvati mir kroz snagu, 4. Širiti američki utjecaj.

U Strategiji se navode i ključni izazovi i trendovi koji utječu na američki položaj u svijetu. U objavi su osobito istaknute Rusija i Kina, koje se naziva 'revizionističkim silama koje koriste tehnologiju, propagandu i prisilu da oblikuju svijet suprotno američkim interesima i vrijednostima'. Tu su i regionalni diktatori koji 'šire teror, prijete susjedima i razvijaju oružja masovnog uništenja' te džihadistički teroristi.

Trumpov koncept nazivaju 'principijelni realizam'. Realan je zato jer, prema njihovom mišljenju, priznaje da moć u međunarodnoj politici ima središnju ulogu te 'afirmira snažne i suverene države kao najbolju nadu za mir u svijetu.' Principijelan je, kažu, jer je temeljen u promoviranju američkih principa, 'kojima se šire mir i prosperitet diljem svijeta'.

19.12.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014