NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŽIVOT JE NIJE MAZIO Hrvatica u Njemačkoj živi u kući za beskućnike s troje djece

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Klara trenutno zbog zdravlja ne može raditi puno radno vrijeme, ali kaže da ne želi biti socijalni slučaj.

Br. pregleda: 1896

Autor: CroExpress

U jednom trenutku životni problemi postali su previše. Prije četiri godine 48-godišnja Hrvatica Klara (ime je promijenjeno) obratila se crkvi za pomoć. 'Nisam imala snage. Nisam imala novca. Bila sam gotova', priča za
SWP. Pomoć je i dobila – smještena je u Kuću 'Linde' u Göppingenu, gdje i danas živi sa svoje troje od četvero djece. Riječ je o kući u koju se smještaju beskućnici.

'Ovdje se ne osjećamo kao zadnje smeće. Imamo ljudski dignitet, tretira nas se stvarno lijepo', kaže Klara.

Njena priča započela je kad je u Hrvatskoj prije dvadesetak godina upoznala svog budućeg supruga, Nijemca. 'U Hrvatskoj se nikad nismo svađali. Sve je bilo u redu', priča. Kad je rodila prvo dijete, suprug je predložio da odu na praznike u njegovo selo u Njemačkoj da njegova majka vidi dijete. Dva tjedna praznika pretvorila su se u mjesece. Kad se željela vratiti kući, nestala joj je putovnica. Njen sada bivši suprug počeo je piti i tući je. 'Pobjegla sam u sklonište za žene i vratila se nakon mjesec dana jer je obećao da će se promijeniti.'

Nije se promijenio. Klara se odselila sama u stan, u selu gdje je živjela njegova majka, baka njene djece. No, njegova majka po selu je počela širiti priče o njoj. Preselila se u Geislingen, a zatim u Göppingen. Radila je što god je mogla, od posla njegovateljice, do čišćenja, cateringa... Ali nitko je nije zaposlio za stalno; kaže da su se poslodavci bojali da bi prečesto izostajala s posla jer je samohrana majka četvero djece.

Prije četiri godine srušila se. Problemi su postali previše. Potražila je pomoć i završila u Kući 'Linde' gdje su joj socijalne radnice uvijek na raspolaganju kad treba pomoć.

Klara trenutno zbog zdravlja ne može raditi puno radno vrijeme, ali kaže da ne želi biti socijalni slučaj.

'Voditelji u Kući Linde su mi dali nadu. Ponovo imam život. I uzet ću ga ponovo pod kontrolu', zaključuje.

03.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014