NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

ŠTAGLJAR ODGOVORIO ĐIKIĆU 'Ne želim se dodavati u niz hrvatskih znanstvenika s kojima je on sukobljen'

Foto: Igor Štagljar Facebook

Foto: Igor Štagljar Facebook

Objasnio zašto nije otkrio pojedinosti o lijeku.

Br. pregleda: 1240

Autor: CroExpress

Nakon što je na vijest o novom lijeku za rak pluća koji je izumio molekularni biolog Igor Štagljar sa svojim timom u Kanadi, koji će biti klinički testiran i u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac, reagirao ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, ocijenivši kako je vrijedno svako otkriće koje pomaže oboljelima od tumora ali se takvi rezultati moraju činjenično i bez senzacionalizma medijski predstaviti, kako bi pacijenti, koji s pravom imaju velika očekivanja, znali što konkretno mogu očekivati od novih lijekova, stigao je odgovor Igora Štagljara.

Prenosimo ga u cijelosti s njegovog Facebooka.

Zahvaljujem Prof. Đikiću na njegovoj analizi vezanoj uz najavu našeg lijeka protiv karcinoma pluća.

Želim napomenuti da sam u emisiji 'U svom Filmu' dobronamjerno najavio pozitivne rezultate naših dugogodišnjih istraživanja u području liječenja karcinoma pluća, a o svemu ostalome ću moći više reći kada mi to bude dopušteno s obzirom na naše patente i prvi u nizu popratnih znanstvenih radova, koji su za sada još uvijek pod embargom. Upravo zbog toga i nisam mogao govoriti o svim detaljima našeg otkrića, te o pojedinostima vezanim uz mehanizam djelovanja našeg lijeka. 

No, javnost treba znati da se u liječenju tumora protekla dva desetljeća postižu značajni pomaci, te da je zahvaljujući baš ovakvim, postupnim pomacima preživljenje zloćudnih bolesti danas znatno bolje no prije dva ili tri desetljeća.

Na kraju, želim spomenuti da sigurno ne namjeravam biti uvučen u još jednu od medijskih prepirki prof. Đikića, jer se ne želim dodavati u niz hrvatskih znanstvenika s kojima se prof. Đikić medijski sukobljava zbog različitih znanstvenih pogleda. Prof. Đikiću želim puno uspjeha u njegovom znanstvenom radu, a detalje o našem otkriću ću podijeliti s javnosti čim sa svih informacija bude skinut embargo.'

S poštovanjem,

Igor Štagljar

06.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014