NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

EU

U NJEMAČKOJ SE PROVODI NOVI ZAKON Kojim bi se trebao spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Zasad na meti AfD-ovci.

Br. pregleda: 1090

Autor: CroExpress/HRT

U Njemačkoj se od Nove godine provodi zakon koji bi trebao spriječiti širenje govora mržnje društvenim mrežama Tako je kazneno prijavljen i zastupnik AfD Jens Maier jer je sina slavnog njemačkog tenisača Borisa Beckera, Nou Beckera, na Twitteru nazvao 'malim polucrncem', javlja HRT.

Noah Becker dao je intervju na temu rasizma u Berlinu. Zastupnika Maiera riječi tog dvadesettrogodišnjaka toliko su razljutile da je sina proslavljenog tenisača nazvao malim polucrncem. Rečenica je poslije uklonjena s njegove osobne stranice, a zastupnik se brani da autor objave nije on, nego njegov pomoćnik.

Bijes zastupnika AfD-a prije pet dana je osjetila i policija pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nakon što je policija na službenim stranicama zaželjela sretnu novu godinu na njemačkom, engleskom, francuskom i arapskom, zastupnica Beatrix von Stroch reagirala je ovako: 'Zašto službeni profil policije (...) tvita na arapskome? Mislite li da će to smiriti barbarske, muslimanske, silovateljske bande muškaraca?'

Policija je zastupnicu von Stroch odmah prijavila državnom odvjetništvu zbog poticanja na mržnju prema cijeloj jednoj društvenoj skupini. Uz policiju grada Kölna, kaznene prijave protiv njih privatno su podnijeli i mnogi građani koji su uočili kršenje zakona.

Od ove godine u Njemačkoj je na snazi novi zakon koji društvenim mrežama nalaže da govor mržnje i poticanje na nasilje moraju ukloniti u roku od 24 sata. U protivnom im prijete milijunske kazne u eurima. Tako su i sporne objave zastupnika protuimigrantske stranke ekspresno uklonjene. Na potezu je državno odvjetništvo.

08.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014