NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Svijet

WASHINGTON PROVOCIRA MOSKVU Ulicu gdje je rusko veleposlanstvo nazvali po Nemcovu

Foto: kremlin.ru

Foto: kremlin.ru

Ruski političari su kritizirali taj potez.

Autor: Hina/CroExpress

Washington je preimenovao ulicu u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo po ubijenom ruskom opozicijskom političaru, objavio je u srijedu BBC.

Gradsko vijeće je odlučilo nazvati ulicu pored ruskog kompleksa po Borisu Nemcovu koji je ubijen blizu Kremlja 2015. godine. Vijeće je u priopćenju reklo kako je odluka o odavanju počasti 'ubijenom aktivistu za demokraciju' donesena jednoglasno.

Odluka je prvenstveno ciljala na 'dio Avenije Wisconsin ispred ruskog veleposlanstva', stoji u priopćenju vijeća američke prijestolnice.

Ruski političari su kritizirali taj potez. Ekstremno desni čelnik stranke LDPR Vladimir Žirinovski rekao je da američke vlasti 'posebno vole izvoditi prljave trikove ispred ruskog veleposlanstva', prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Dimitrij Novikov iz Komunističke partije je ocijenio kako se 'američke vlasti već dugo petljaju u unutarnja ruska pitanja'.

Nemcov, istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, upucan je u veljači 2015. dok se vraćao kući iz moskovskog restorana.

Njegova kćer Žana doputovala je početkom prosinca u Washington kako bi se založila za promjenu imena.

'Trenutni ruski politički režim želi izbrisati sjećanje na mog oca jer ispravno vjeruje da su simboli važni i da potencijalno mogu potaknuti i inspirirati promjene', rekla je pred vijećem.

Zbog ubojstva njezinog oca je osuđeno petero Čečena, no njegova obitelj i pobornici vjeruju kako je osoba koja je naručila taj zločin i dalje na slobodi.

11.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014