NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

Sport

OTVARAMO SA SRBIMA Danas počinje rukometno ludilo! Evo što morate znati prije nego počne

Presica uoči otvaranja (foto: Hina/Mario Strmotić)

Presica uoči otvaranja (foto: Hina/Mario Strmotić)

Hrvatska je u grupi sa Švedskom, Srbijom i Islandom.

Br. pregleda: 1435

Autor: CroExpress

U petak uvečer počinje rukometno ludilo! Europsko prvenstvo za muškarce u Hrvatskoj otvaraju Švedska i Island u 18:15, a nama je najzanimljiviji prvi nastup Hrvatske, u 20:30 protiv Srbije.

Kako do finala?

Hrvatska je u grupi sa Švedskom, Srbijom i Islandom. Drugu utakmicu igramo protiv Islanda u nedjelju, 14. siječnja u 20:30, a posljednju u utorak, 16. siječnja u 20:30 protiv Švedske.

Prve tri momčadi iz svake grupe kvalificirat će se u dvije skupine u drugom kolu. Hrvatska će, ako ne bude posljednja u skupini, zaigrati u Zagrebu. Naša grupa križa se sa grupom u kojoj su Francuska, Bjelorusija, Austrija i Norveška. Iz drugog kola kvalificirat će se prve dvije momčadi u grupi, koje će zaigrati u polufinalu.

Tko je na popisu?

Hrvatsku će na Euru predstavljati vratari Mirko Alilović i Ivan Stevanović,, desna krila Ivan Čupić i Zlatko Horvat, lijeva krila Manuel Štreek i Lovro Mihić, kružni napadači Igor Vori i Željko Musa, lijevi vanjski Domagoj Duvnjak, Marko Mamić, Stipe Mandalinić i Jakov Gojun, srednji vanjski Luka Cindrić i Igor Karačić, te desni vanjski Marko Kopljar i Luka Stepančić. Pravila su takva da već u Spllitu možemo promijeniti dva igrača, kada odemo u Zagreb također još dva i u samoj završnici dva igrača.

Iz prvotnog popisa otpali su vratar Ivan Pešić, pivoti Marino Marić i Tin Kontrec, te braniči Halil Jaganjac, Denis Buntić i Šime Ivić.

Što kaže Červar?

‘Emocije su povišene, a ja bi želio da moji momci sutra budu pravi. Srbi su se već odredili da sav teret i pritisak prebace na nas. Oni igraju na tu kartu da bi bili što manje pod pritiskom. Na nama je da to dekektiramo i da mislimo samo na našu igru. Prva utakmica je uvijek nešto posebno, sjećam se otvarranja SP 2009. kada nas protiv Južne Koreje spasila samo splitska publika, od koje očekujem veliku podršku i u petak’.

Červar je kazao kako bi htio da hrvatski rukomet nastavi niz medalja na velikim natjecanjima, ali nije želio reći da su najveći favoriti za zlato.

‘Želio bih da to ne bude impperativ, da se momci mogu opustiti i pokažu sve što znaju. Naravno da bih ja htio do zlata, mi smo uvijek favoriti i ponekad nas ne zadovoljvaju ni treća mjesta. Ali, unatoč tome, ja se ne osjećam dovojno hrabrim da kažem da ćemo biti zlatni. Moramo zaslužiti to na terenu pored toliko dobrih ekipa, Francuske, Danske, Španjoske.... Ostario sam, ali sam još uvijek djetinjast i znatiželljan, uživam učiti od drugih. Kada to nestane, ja više neću biti trener’, kazao je Červar.

Kako smo dosad igrali na Euru?

Hrvatska je jedna od najuspješnijih muških rukometnih reprezentacija na svijetu. Europsko prvenstvo ostalo je jedino neosvojeno. Dosad smo bili drugi 2008. i 2010. i treći 1994., 2012. i 2016. S posljednjeg Eura u najboljem sjećanju ostalo nam je hrvatsko razbijanje Poljske 37:23 u odlučujućoj utakmici za polufinale. 


12.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014