NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

EU

AUSTRIJSKI 'SLOBODNJAK' IZAZVAO BURNE REAKCIJE Zbog posjete tzv. Danu Republike Srpske

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Vicekancelar i predsjednik FPOe-a Strache se u prošlosti više puta zalagao za to da Srbi i Hrvati u BiH dobiju pravo na odcjepljenje.

Autor: Hina/CroExpress

Posjet predsjednika zastupničkog kluba desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOe) Johanna Gudenusa proslavi spornog praznika 'Dana republike' Republike Srpske izazvao je burne reakcije austrijske oporbe i dijela javnosti, javljaju austrijski mediji u petak.

‘FPOe još puno toga mora naučiti kad je u pitanju vanjska politika’, rekao je predsjednik oporbene Socijaldemokratska stranke Austrije (SPOe) Christian Kern za TV postaju Puls 4.

On je ukazao na to da je Johann Gudenus otputova na proslavu dana koji je bio jedan od fitilja koji su zapalili ratove na Balkanu.

‘Gudenus podržavanjem separatista i nacionalista dolijeva ulje na vatru i motivira ih da nastave sa svojom politikom. U Bosni i Hercegovini je stacionirano 300 austrijskih vojnika. Ako ponovno dođe do sukoba oni će biti na udaru’, rekao je Kern.

I parlamentarna stranka Lista Pilz i Neos su kritizirali odlazak jednog visokopozicioniranog člana FPOe-a, stranke koja odnedavna tvori vladajuću koaliciju s Narodnjačkom strankom Austrije (FPOe), na slavlje neustavnog praznika u Banja Luku.

‘Ovo je skandal. Austrija ovakvim potezima sama sebe čini nevjerodostojnom’, priopćila je glasnogovornica Liste Pilz Alma Zadic.

Parlamantarna stranka Neos je kritizirala i činjenicu da je predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache, koji je i prije njegovao prisne odnose s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodigom, primio orden za zasluge RS-a.

‘To je orden iz ruku čovjeka koji negira genocid u Srebrenici’, priopćila je stranka Neos.

Glasnogovornik austrijske vlade Peter Launsky-Tieffenthal objasnio je kako je Gudenus u Banja Luci boravio kao ‘privatna osoba’ a na kao predstavnik vlade.

‘Austrija se ne miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i ne podržava separatističke tendencije. Austrija podržava teritorijalni integritet i suverenost Bosne i Hercegovine’, priopćio je glasnogovornik vlade.

Vicekancelar i predsjednik FPOe-a Strache se međutim u prošlosti više puta zalagao za to da Srbi i Hrvati u BiH dobiju pravo na odcjepljenje.

12.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014