NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Poslovne vijesti

HGK nositelj Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku

Foto: HGK

Foto: HGK

DIH-ovi djeluju kao one-stop-shop, pomažući tvrtkama u digitalizaciji njihova poslovanja.

Autor: CroExpress

Europska komisija odabrala je Hrvatsku gospodarsku komoru za nositelja Digitalnog inovacijskog huba za Hrvatsku u sklopu projekta Pametne tvornice u novim državama članicama EU.

Digitalni inovacijski hub osmišljen je kao podrška tvrtkama koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Konkretno, DIH-ovi djeluju kao one-stop-shop, pomažući tvrtkama u digitalizaciji njihova poslovanja.

Projekt HGK Digital Croatia Hub – DigiCro odabrala je Europska komisija među 137 prijava. ‘Uz HGK, DigiCro Hub konzorcij će činiti tehnička sveučilišta i coworking organizacije koje će pružati stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu tvrtkama u procesu digitalizacije. Planirano je i uključivanje relevantnih tijela državne uprave kako bi se omogućio kvalitetniji protok informacija s terena te se osigurala institucijska podrška’, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. Pojasnio je da će DigiCro Hub biti središnja točka za proces digitalizacije MSP-ova i startup poduzeća u Hrvatskoj u okviru tematskih prioritetnih područja koja su prepoznata u Strategiji pametne specijalizacije.

‘Pružat će se usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture te sve ostale usluge koje su potrebne za poticanje digitalizacije hrvatskoga gospodarstva i osiguranje novih inovativnih rješenja. Uz to, DIH-ovi omogućavaju tvrtkama pristup najnovijim znanjima, mreži stručnjaka, tehnologijama za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama koje su relevantne za njihove proizvode, procese ili poslovne modele poput robotike, fotonike računarstva visokih performansi (HPC), analize podataka, simulacije, internet-stvari (IoT), cyber-fizičke sustave, zaštitu podataka itd. Osim tehnološkog fokusa, DIH-ovi imaju i sektorski fokus te se mogu usredotočiti na specifične sektore poput poljoprivrede, građevinarstva, proizvodnje itd.’, istaknuo je Radoš te je zaključio: 

‘Zadatak DIH-a je jačanje konkurentnosti industrije u Europi pružanjem podrške njezinoj digitalnoj transformaciji. Povezivat će tvrtke s investitorima, olakšavati pristup financiranju digitalne transformacije te poticati sinergiju između digitalnih i ostalih ključnih tehnologija (KET).’

15.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014