NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

BiH

PROSVJEDI U SARAJEVU Zbog posjeta hrvatske predsjednice: 'Ne tuđmanizaciji BiH'

Foto: Hina

Foto: Hina

Hrvatska predsjednica bi u službeni posjet Sarajevu trebala doputovati u srijedu.

Br. pregleda: 1647

Autor: Hina/CroExpress

Nevladina udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda najavila je u ponedjeljak kako će u Sarajevu organizirati prosvjede zbog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović planiranog za ovaj tjedan.

Prosvjedno okupljanje trebalo bi biti organizirano kod spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u blizini hrvatskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini pod geslom ‘Ne tuđmanizaciji BiH i stop 'ruskoj čizmi' u BiH 22 godine poslije Daytona’.

Prosvjed je, kako ističu iz ove nevladine udruge, motiviran ‘očiglednom namjerom vodstva Hrvatske da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz razdoblja 1991.-95. godine’, stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima.

Hrvatska predsjednica bi u službeni posjet Sarajevu trebala doputovati u srijedu gdje bi se trebala sastati s članovima Predsjedništva BiH. To bi trebao biti prvi susret na visokoj razini nakon presude za ratne zločine šestorici bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne koja je zbog oprečnih ocjena i komentara izazvala napetosti u odnosima dvije države.

U Bošnjačkom pokretu za ravnopravnost potvrdili su kako je upravo to povod prosvjednom okupljanju jer žele istaknuti činjenicu kako je zbog ‘zločinačke politike Tuđmana, Gojka Šuška i drugih pravomoćnom presudom Haškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH’ i pokušaj njezine podjele.

U toj nevladinoj udruzi tvrde i kako su predstavnici HDZ BiH ‘pod izravnom sugestijom HDZ Hrvatske kao vladajuće stranke’ svojim političkim djelovanjem u tijelima državne vlasti BiH opetovano opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO i time poticali i omogućavali jačanje ruskog političkog utjecaja u sprečavanju euroatlanskog puta BiH.

U priopćenju ove nevladine udruge stoji kako će tamo stajati 22 njihova člana koji će tim bojkotom simbolično podsjetiti na obljetnicu potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH a hrvatskom veleposlanstvu predat će pismo za predsjednicu Grabar-Kitarović i cjelokupnu javnost u Hrvatskoj.

Bošnjački pokret za ravnopravnost forimiran je 2012. kao udruga koja će se zalagati za afirmiranje i ravnopravnosti naroda i zaštiti individualnih ljudskih prava svih građana u Bosni i Hercegovini a posebice Bošnjaka.

Na čelu joj je Sehfudin Tokić, nekadašnji zastupnik u parlamentu BiH i visoki dužnosnik Socijaldemokratske partije (SDP) koju je odavno napustio.

15.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014