NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Vjera

SVETI ANTUN PUSTINJAK Začetnik pustinjaštva koji je prošao strahovite kušnje

Iskušenja sv. Antuna pustinjaka

Iskušenja sv. Antuna pustinjaka

Zazivaju ga kod kožnih bolesti, padavice, otrovanja, kuge i amputacija...

Br. pregleda: 1404

Autor: CroExpress

U hrvatskom vjerničkom puku omiljeni sveti Antun opat, Antun Veliki ili Antun Pustinjak, naziva se i 'otac monaštva' i začetnik pustinjaštva.

Rodio se oko 251. u Komi blizu egipatskog grada Herakleje (Herakleopolis Magna). Potiče iz bogate obitelji, a poslije smrti roditelja pobrinuo se za budućnost svoje sestre, poklonio zemlju susjedima, rasprodao imovinu, razdijelio novac siromasima.

Predaja kaže kako su ga u jednoj napuštenoj grobnici snašle strahovite kušnje, koje su ga fizički izmučile i pretukle, ali ga nisu dotukle. Prijatelj koji je brinuo o njemu, kad ga je našao u grobnici kako leži bez svijesti, odnio ga je u crkvu. Ljudi iz okolice čuvali su mu stražu. Usred noći Antun se osvijestio i ugledao pozaspale prijatelje oko sebe. Jedino je njegov vjerni prijatelj ostao budan uz njega. Antun ga je usrdno molio da ga odnese natrag i zaključa još jednom u grobnicu i tako vrati njegovim kušnjama. Nemoćan da ustane i moli, ležao je bespomoćno, dok je grobnica sva podrhtavala od utvara i divljih životinja. Pred Antunovim očima pojavljivali su se lavovi, bikovi, zmije, škorpioni i silovito ga napadali. Antun je ostao miran, na njihovo navaljivanje samo bi im dobacio: 'Kad biste bili jaki, bio bi dovoljan samo jedan od vas'. Uskoro nakon toga, grobnica koja se iz temelja potresla, ponovno je utihnula. Demoni i zvijeri zbunjeni su se povukli i nestali, bol u tijelu je prestala, otvorio se krov i grobnicu je obasjalo svjetlo. Svjestan da ima viđenje, Antun je osjetio svoje mirno disanje i upitao: 'Gdje si bio? Zašto se nisi pojavio u početku i zaustavio moje nemire'. Kristov glas mu odgovori: 'Bio sam ovdje Antune, ali čekao sam i promatrao tvoju borbu. Sada, budući da si ustrajao i nisi podlegao, bit ću zauvijek tvoj pomoćnik'.

Nakon te pobjede Antun je krenuo u pustinju.

Živio je u pećini, uzgajao stoku, obrađivao mali vrt i provodio samotni život u pokori i molitvi. Zatim se preselio na brdo Pispir (danas Der el Memum) pored Nila i tamo nastavio pustinjačkim životom. Godine 311. otišao je u Aleksandriju i javno, unatoč progonu cara Maksimilijana, bez straha propovijedao Kristovu vjeru kako bi ohrabrio kršćanske mučenike. Potom se vratio pustinjačkom životu, osnivao eremitske lavre i privukao nekoliko tisuća sljedbenika pustinjaka. Posljednje godine života proveo je u borbi protiv arijanskog krivovjerja.

Pripisuju mu se mnoga čudesa i smatra se začetnikom pustinjačkog i redovničkog života. Prvi njegov životopis napisao je oko 360. sveti Atanazije Aleksandrijski, a poslije su nastale i mnoge legende. U ikonografiji ga često prikazuju okruženog životinjama pa je u pučkoj pobožnosti postao zaštitnikom blaga i domaćih životinja.

Preminuo je 356. na brdu Colzim (Quzlum) nedaleko Crvenog mora u Egiptu, u dobi od oko 105 godina. Zazivaju ga kod kožnih bolesti, padavice, otrovanja, kuge i amputacija, a zaštitnik je životinja, domaćih životinja, posebno svinja, stada, košarača, metlara, mesara, kobasičara, grobara, pustinjaka i redovnika te mnogih naselja, župa, crkava, kapela i samostana diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvori: www.zupajastrebarsko.hr, Wikipedia

17.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014