NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SVJETSKI PRVAK NAPUSTIO HRVATSKU Da bi kuhao u Irskoj: 'U utorak sam došao, u četvrtak našao posao'

Mauro Lukšić, u sredini (foto: privatno)

Mauro Lukšić, u sredini (foto: privatno)

Višestruki svjetski viceprvak, brončani, reprezentativac...

Br. pregleda: 1957

Autor: CroExpress/Novi list

Omladinski svjetski prvak u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, višestruki svjetski viceprvak i brončani na svjetskim prvenstvima, reprezentativac Hrvatske i višestruki državni prvak Mauro Lukšić zaključio je svoju ribolovnu karijeru jer ga je život odnio u Irsku.

– Radim kao kuhar u restoranu, cilj je naučiti jezik i steći iskustvo. Plan je vratiti se u Hrvatsku iskusniji i pokrenuti svoj posao. U Irskoj sam se snašao ekspresno. U utorak sam došao, u četvrtak našao posao, priča 22-godišnjak iz Jadranova, koji se natjecao na desetak svjetskih prvenstava, za Novi list.

Mauro je sa sedam godina ušao u svijet sportskog ribolova u Primorskom športskom ribolovnom društvu Arbun iz Crikvenice. Nono Nikola Lukšić najveći je 'krivac' za Maurovu strast. Od malena je unuka vodio na more i ribe. Mauro se ugledao na djeda. U reprezentaciju je Mauro ušao s 12 godina i ostao čitavo desetljeće. Uspješni sportaši će kao uvjet za uspjeh spominjati sate i sate treninga. On nije trenirao u klasičnom smislu riječi.

– Nikad u životu nisam trenirao. Neki treniraju. S tim se rodiš. Bar ja tako mislim. Ionako sam na moru stalno. Zimi svaki dan, u Tihom kanalu i na Kvarneru, priča Mauro dodajući da najčešće lovi zubace, palamide i plavice.

Njegova možda najveća pustolovina na moru je bio susret s plivačem na četiri noge ispred njegovog Jadranova, pred kojim je najčešće lovio. Loveći ribu u uvali Peškera, Mauro je primijetio da se nešto miče u moru. Kad se približio, oči u oči na dva metra sreo se s medom koji je plivao s Krka na kopno. Mauro je krenuo unatrag u zadnji tren, medo je već šapama hvatao barku.

18.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014