NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Kultura

(FOTOGALERIJA) DJELA LIDIJE JAHR-WEIS IZLOŽENA U NÜRNBERGU Rekla nam je što je inspirira i otkrila tajnu iza jedne zanimljive slike

Foto: Sonja Wolfstädter, Lidija Jahr Weis

Foto: Sonja Wolfstädter, Lidija Jahr Weis

Baština kao inspiracija.

Br. pregleda: 1120

Autorica: Ružica Tadić Tomaz

U subotu, 13. siječnja u Kulturnom centru Röthenbach u Nürnbergu otvorena je izložba slika hrvatske slikarice Lidije Jahr-Weis pod nazivom ‘U bojama ispričano’. Bio je to i povod za kratki razgovor sa slikaricom, čiju izložbu možete pogledati do 02. ožujka 2018. godine.

Veliku pozornost posjetitelja je posebno privukla slika ‘Bučijada’, koja prikazuje tradicionalno čipkasto pokrivalo za glavu za žene iz okolice Ivanić-Grada. Gospođo Jahr-Weis, recite nam kako je nastala slika ‘Bučijada’i zašto nosi baš to ime?

- Prve skice za sliku ‘Bučijada’ nastale su prije dvije godine za vrijeme održavanje najpopularnije tradicionalne manifestacije ‘Bučijada’ u Ivanić Gradu. Svu moju pozornost na toj manifestaciji zadobile su dvije starije dame obučene u tradicionalnu nošnju iz okolice Ivanić Grada. Ljepota tog neobičnog pokrivala za glavu od narodnog veza u toplim žarkim bojama i čipke jednostavno me je zabljesnula, kao i njihovo držanje, nakit. Toliko ljepote, ponosa i samopouzdanja, rijetko se kada vidi. Htjela sam jednostavno tu ljepotu ovjekovječiti, sačuvati od zaborava.

Ovo je Vaša šesta samostalna izložba. I na svakoj dosad bila je barem jedna slika s motivima hrvatske tradicionalne baštine. Možete li nam reći razloge za to?

- Kad god sam u Ivanić Gradu, gdje živi moja mama, rado skoknem do Repušnice, gdje se često sastaju folkloraši. Svaki put ostanem zadivljena narodnim nošnjama hrvatskih krajeva. Bogatstvo boja, oblika, vrsta ručno izrađenih tkanina, ukrasa, kombinacija vezova, čipki, marama, itd. istodobno me čudi i inspirira. Svaka je nošnja, naime, unikat i u njoj je satkana povijest jedne obitelji u nekoliko generacija i u širem kontekstu jednog sela, kraja. Možda je baš ta generacijama utkana povijest to što narodnu nošnju razlikuje od današnje odjeće koja je gotovo uniformirana, koja je skoro ista u Berlinu, Zagrebu ili Parizu. Ali kod narodnih nošnji sve je individualizirano, osobno, iako se temelji na tradicionalnim zadanim motivima, vezovima. Ta različitost unatoč strogim pravilima odijevanja je paradoks, koji privlači i zadivljuje. Reklo bi se ‘ima dušu’...

Jeste li razmišljali o tome da napravite izložbu isključivo na temu hrvatske tradicionalne baštine?


- Iskreno, u zadnje vrijeme to mi se mota po glavi. Nadam se da će to biti sljedeća izložba. Naime, mene jako inspirira ne samo tradicionalna nošnja, već i tradicionalne drvene ili kamene kuće, stari zaboravljeni alati i slično. Ono što je za mene kao arhitekticu izazov je kako ih osuvremeniti i spojiti s današnjim modernim načinom življenja, odnosno sačuvati ih od raspadanja, udahnuti im novi život. S druge strane za mene kao slikaricu je izazov nanovo ih interpretirati. Uz to, svojim slikama pokušavam skrenuti pozornost na navedenu problematiku. Čini mi se da se sa raspadom i (samo)urušavanjem starih tradicionalnih kuća, raspada i identitet našeg sela, mjesta, grada. Gubi se ‘ona duša’...Ukratko o slikarici

Lidija Jahr-Weis je rođena 1955. godine u Zagrebu, a odrasla u Petrinji i Karlovcu. S četrnaest godina zajedno je s roditeljima napustila Hrvatsku. Završila je studij arhitekture za unutrašnje uređenje u Coburgu i samostalno se bavi unutrašnjim uređenjem više od trideset godina. Intenzivno slika zadnjih desetak godina i ovo joj je šesta samostalna izložba. Dosada je izlagala u Erlangenu, Nürnbergu, Zagrebu i Münchenu. Živi i radi u Nürnbergu.


FOTOGALERIJA:

18.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014