NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Kultura

(VIDEO) HRVATSKI BAL U BEČU Oko 1300 posjetitelja uživalo u tradicionalnoj manifestaciji

Facebook snimka zaslona

Facebook snimka zaslona

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata.

Br. pregleda: 1947

Autor: Hina/CroExpress

Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn glazbeno -scenskim prikazom o toj najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.


Bal je jedna od najvažnijih godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.

U dvadesetminutnom glazbeno-scenskom projektu u koreografiji glazbenika Filipa Tirana, nastupili su gradišćansko glazbeni sastav Blue Danube&Družice i slovenski oktet Suha iz južnokoruškog mjesta Plibek.

Ta priredba, na kojoj se želi povezati kultura, politika, diplomacija i gospodarstvo, održava se pod geslom ‘Hrvati meet Schoenbrunn’ a kako je istaknuto, ovogodišnji bal je u znaku povezanosti i suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je okupio gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.

Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.

‘Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina’, rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.

‘Hrvatska i Austrija su tradicionalno prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države su proeuropski orjentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno za stabilnost te regije i EU-a’, rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih Michael Linhart.

‘Bal je lijepa tradicija mjesto susreta i druženja posebno mi je drago da su na ovu svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer’, izjavio je Hini zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

U bogatom glazbenom programu nastupa desetak glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.

21.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014