NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POGLEDAJTE VIDEO KOJI JE UŽASNUO SVIJET Rušenje njemačke katedrale

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Rimokatolička župna crkva posvećena svetom Lambertu nalazila se u Immerathu.

Br. pregleda: 4953

Autor: Francisko Pavljuk

Od 2000. godine do danas u Njemačkoj je zatvoreno preko 500 katoličkih crkava. Mnoge od njih su i srušene. Proteklih dana je video, koji prikazuje rušenje njemačke katedrale 'Immerather Dom' u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija, obišao svijet.

Rimokatolička župna crkva posvećena svetom Lambertu nalazila se u mjestu Immerath kraj grada Erkelenza na području biskupije Aachen. Zadnja sveta misa slavljena je u njoj 13. listopada 2013. godine. Godine 2014. skinuto je šest zvona sa zvonika. Crkva je izgrađena krajem 19. stoljeća, a od 14. svibnja 1985. godine bila je i spomenik kulture. 

Iako su mnogi prosvjedovali i bili protiv rušenja ove velebne građevine, crkva je proteklih dana ipak do temelja srušena kako bi se napravilo mjesta za rudnik lignita Garzeweiler.

Rušenju je nazočilo oko 300 ljudi, a mnogi su to gledali s tugom i boli u srcima. Mnogi kažu da su se osjećali kao na pokopu. Inače, u njemačkoj biskupiji Aachen do sada je zatvoreno oko 40 crkava, a od toga je devet srušeno.

22.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014